Dordrecht, Netherlands

Leprooshuis is nu een modern stadsklooster met ruimte voor rust en verbinding

Een nieuwe bestemming voor het Leprooshuis op de hoek van de Vriesestraat en Vest in het centrum van historisch Dordt. Het rijksmonument deed eerder dienst als zorginstelling, kazerne, militair hospitaal, gemeentearchief en kantoorruimte. Sinds een maand is het mogelijk hier een nacht door te brengen of een hapje en drankje te nuttigen in het restaurant van Het Stadsklooster.
Trevyn van Houwelingen | 16 november 2023 16:45 | Aangepast op 16 november 2023 16:45
De naam van Het Stadsklooster, de jongste horeca-nieuwkomer in Dordrecht, is niet voor niets gekozen. Het achttiende-eeuwse rijksmonument werd aangekocht door een investeerder, die het pand nu verhuurt aan een stichting. Deze christelijke stichting speelde al met het idee van een modern stadsklooster toen ze onder de naam Bonfire in de Bonifatiuskerk gevestigd was. Nadat duidelijk werd dat de verhuizing naar het oude Leprooshuis doorgang kon vinden is dat idee uitgevoerd op de nieuwe locatie.

Retraite
In het nieuwe Stadsklooster kunnen bezoekers in retraite gaan, zoals dat vroeger in kloosters ook kon. Stichtingsdirecteur Erwin Wietses: “We hebben in de loop der jaren met de stichting een gemeenschap opgebouwd, maar wilden voor die gemeenschap een plek bouwen waar mensen binnen kunnen wandelen om er te wonen en verblijven. Een plek waar ze God kunnen vinden.”

Voor de bezoekers van het moderne klooster zijn er verschillende slaapopties beschikbaar. Op de eerste verdieping zijn 50 slaappods naar Japans design aanwezig in een grote zaal. Naast deze hostel-ervaring zijn er op de tweede verdieping nog negen hotelkamers beschikbaar voor gasten die iets meer privacy willen. Op straatniveau zijn er voor bezoekers nog een café en restaurant met aangrenzend terras op de binnenplaats te vinden.
Het slapen in een "pod" is overgewaaid vanuit Japan en kan nu op drie plekken in Nederland. RTV Dordrecht
Bezinning
Hoewel het moderne klooster ingericht is naar het christelijk ideaal van bezinning en omkijken naar elkaar, betekent dat volgens bedrijfsleider Rob Veenstra niet dat gasten zich daar aan moeten conformeren: “Als je gewoon een weekendje naar Dordt komt en niets met God of het geloof hebt ben je net zo goed welkom. Wij willen een unieke ervaring bieden voor onze bezoekers, maar ze mogen natuurlijk zelf bepalen waaraan ze wel of niet meedoen.”

Het aanbod bestaat vooral uit bezinning. De dikke wanden van het oude Leprooshuis zijn extra geïsoleerd, waardoor het drukke tempo van de buitenwereld ver weg lijkt. Ook het aangaan van nieuwe banden met onbekenden en omkijken naar elkaar staan centraal. Zo reserveer je als gast geen tafel, maar een plek aan een tafel voor zes. Het eten wordt in een pan geserveerd en midden op de tafel gezet, een maaltijd deelt de bezoeker dus met andere kloostergasten.
Bezoekers kunnen in de kloosterkapel meedoen aan een muzikaal bezinningsmoment. RTV Dordrecht
Voor het eind van het jaar hoopt het klooster zijn aanbod nog wat uit te breiden. Aan de overkant van het terras staat de andere helft van het Leprooshuis nog in de steigers. Daar komen onder andere een muziekstudio om podcasts en liederen op te nemen. Bezoekende muzikanten kunnen daar demo’s opnemen, in ruil daarvoor ziet het klooster graag dat deze muzikanten in de aanwezige kloosterkapel gasten meenemen in een muzikaal moment van bezinning. De soepele klanken van een singer-songwriter staan in schril contrast met het verleden van het historische rijksmonument.

Historie
De eerste beschrijving van het Leprooshuis stamt uit het begin van de veertiende eeuw, toen vestigde het Heilige Geest- en pesthuis der Grote Kerk zich in een gebouw van de Grote Kerk. Daar droeg men aanvankelijk de zorg voor een twaalf tot veertien arme weeskinderen en voor mensen die door de pest besmet waren. De inkomsten bestonden toen vooral uit giften van de rijkere parochianen.
Het Leprooshuis heeft in het verleden onder meer gediend als marechausseekazerne en militair hospitaal. Regionaal Archief Dordrecht
Rond 1574 werden de zieken van de wezen gescheiden. De zieken vonden een onderkomen ze in het gebouw van het Heilige Geest- en pesthuis ter Grote Kerk op de hoek van de Vriesestraat en de Vest, op de plek waar nu het Stadsklooster staat. Het huidige gebouw is echter pas in 1725 gebouwd, nadat het eerdere Leprooshuis was gesloopt. Het bood tijdens zijn bestaan onderdak aan weeskinderen, bejaarden, ‘geestesgestoorden’, ‘drankzuchtigen’, pestlijders en leprozen.

Naar aanleiding van een vernietigend rapport uit 1759 werd besloten het Leprooshuis op te heffen, de zieken en gevangenen over te brengen naar meer geschikte instellingen of uit te besteden aan particulieren en de krankzinnigen op te nemen in een op te richten krankzinnigengesticht. In 1762 was de overplaatsing voltooid.

Een aantal van hen die voor eigen rekening verzorgd werden, bleef echter nog enige jaren in het Leprooshuis wonen. Het Leprooshuis diende daarna nog als logement, militair hospitaal, marechausseekazerne en dependance van het Gemeentearchief. Tot 2021 was het een verzamelgebouw voor woningen en bedrijfspanden en sinds 1 november kunnen bezoekers er terecht voor een bezoek.

Bekijk hieronder ook de reportage die RTV Dordrecht maakte over de nieuwe bestemming voor het Leprooshuis aan de Vriesestraat.

Lees meer over:

Leprooshuis|Stadsklooster|horeca|

Meest gelezen

Eerste prijs voor jong Dordts orkest, prestigieus podium lonkt

Erik van Krimpen | Redactie Streek 56 | 18 dec 2024 17:30

Drugslab opgerold: twee verdachten aangehouden

Redactie Streek 56 | 17 dec 2024 10:48

Lees ook

Toekomst Zwijndrechtse Watertoren: horeca, kunst en cultuur

Recentelijk was de Zwijndrechtse watertoren alleen publiekelijk toegankelijk tijdens speciale gelege...

Maher leerde Dordrecht falafel en döner kebab eten: 'Het was een gat in de markt'

Van falafel hadden de meeste Dordtenaren nog nooit gehoord. Maher Nakhla reed half Nederland door en...

Langer in de kroeg en hardere muziek: groen licht voor nieuwe horecanota

Goed nieuws voor kroegtijgers: cafés in de Dordtse binnenstad krijgen definitief meer ruimte. Zij ku...

Donderdag in Eilandleven: horeca-tycoon Bjorn van Dijl

Wie is de man achter de Willaerts Group. met restaurants in Papendrecht, Alblasserdam, Dordrecht en ...

'Dordt moet veel levendiger worden', dus krijgen cafés en clubs meer ruimte

Kroegen in de Dordtse binnenstad mogen vanaf komend terrasseizoen langer open blijven en meer geluid...

College wil snel nieuw horecabeleid

Burgemeester en wethouders willen dat de gemeenteraad haast maakt met de besluitvorming over een ni...