Kinderen vanaf 12 jaar kunnen al klein en redelijk onschadelijk vuurwerk kopen, denk aan knalerwten en sterretjes. Vanaf 16 jaar mogen fonteinen en zwaarder vuurwerk aangeschaft worden. Maar weten de kinderen wel hoe ze veilig met dit vuurwerk moeten omgaan? En of ze wel de juiste kleding dragen bij het afsteken?
Dat vuurwerk gevaarlijk is mag gezien de hoeveelheid permanent verminkte personen en drukte bij oogartsen rond de jaarwisseling ondertussen geen verrassing meer zijn. Om kinderen bewust te maken van de gevaren die vuurwerk afsteken met zich kan brengen gaat de Alblasserdamse stichting Jeugd-Punt de komende weken vijf basisscholen langs.
“Tijdens de lessen, die anderhalf uur duren, komen zij alles te weten over de veiligheid rondom vuurwerk”, vertelt Jacco Oude Kotte, van Jeugd-Punt. “Ook worden de wet en regelgeving meegenomen en gaan we het hebben over groepsdruk.”
Lesstof
Hoe de lessen eruit gaan zien is van te voren niet duidelijk, vertelt Oude Kotte: “Het is de bedoeling dat we met de leerlingen in gesprek gaan over veiligheid. Dit houdt in dat wij ons zelden aan de opzet houden omdat de klas bepaalt hoe dit eruit gaat zien.”
Ook het toekomstbeeld van de leerlingen wordt meegenomen in de lessen. “We gaan onder andere vragen wat de leerlingen later willen worden, welke zintuigen ze daarbij nodig hebben en of ze dat beroep nog wel uit kunnen voeren als ze een ongeluk hebben gehad met vuurwerk.” Daarbij wordt er een interactieve werkvorm ingezet. “We gaan een geblinddoekte oefening doen om te ervaren hoe het is om blind te zijn, we gaan filmpjes kijken over verschillende onderwerpen en waar mogelijk is een wijkagent aanwezig tijdens deze lessen.”
In de jaren dat Jeugd-Punt deze lessen organiseert merken ze zeker dat de jongeren na gaan denken over wat ze horen in de lessen. Zo weten sommige leerlingen jaren laten nog dingen na te vertellen. Ook krijgen de leerlingen een flyer mee naar huis, zodat ze samen met hun ouders de stof nog eens door kunnen nemen.
Oude Kotte heeft er al zin in om deze lessen te gaan geven: “We verwachten een aantal hele gezellige en vooral boeiende lessen met de kinderen te gaan krijgen. Door de interactieve manier van lesgeven gaan we de kinderen in ieder geval bereiken. Wat we bereiken is per leerling uiteraard anders. Het wordt ieder geval een indruk die ze niet zullen vergeten!”