Het gaat om een zogenoemde lokdumping van drugsafval waar criminelen niet verantwoordelijk voor zijn, maar de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht zélf. Het doel is om Ambachters bewust te maken van signalen van drugsdumpingen en het belang van het melden van die signalen. Door de QR-code te scannen op een van de blauwe vaten, kunnen Ambachters een melding maken en meer informatie verkrijgen over drugsgerelateerde criminaliteit.
Het lijkt te werken, de afvaldumpplek trekt de aandacht van meerdere Inwoners. “Ik dacht: daar is drugsafval neergegooid en ik ging ernaartoe om een foto te maken. Toen bleek dat het om een nepdumping ging”, vertelt een voorbijganger.
De meeste Ambachters die we vanuit de Streekomroep spraken zijn nog nooit eerder drugsafval in hun dorp tegengekomen. Toch is er een enkeling die dat wel gezien denkt te hebben. “Ik zag zwarte dichtgebonden zakken en jerrycans, maar toen liet ik dat liggen. Ik denk dat het goed is dat we nu weten waar we het kunnen melden.”
Aandacht voor drugscriminaliteit
Het is niet de eerste keer dat de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht aandacht vraagt voor drugscriminaliteit. Zo stond er in november van vorig jaar nog een lokbus in het dorp. Het had hetzelfde doel, vertelt veiligheidsadviseur Anouk Lindner. “We hopen dat deze lokbus opvalt bij mensen uit het dorp en dat ze signalen ontdekken die ze vervolgens bij ons melden.”
Ondanks dat het aantal opgerolde drugslabs nog beperkt is in onze streek, wordt er wel steeds vaker aandacht gevraagd voor drugscriminaliteit. Zo startte de gemeente Molenlanden eind vorig jaar al de campagne ‘Samen voor een veilige buurt’ en wil burgemeester Theo Segers ervoor waken dat hun gemeente niet het tweede Brabant wordt.
Situatie in Brabant
In Noord-Brabant zijn vorig jaar nog 36 drugslabs ontdekt en zijn de jaarlijkse kosten voor het opruimen van drugsafval in die provincie ruim vijf miljoen euro. Ook zijn ze daar nog jaren zoet met het saneren van de grond in natuurgebied de Brabantse Wal, na de grootste afvaldumping in Nederland ooit.
Melding maken
Drugsafval zit vaak in grote kunstoftonnen en jerrycans, en ze worden vaak langs de weg, in de natuur of in een open veld gedumpt. Komt u signalen van drugscriminaliteit tegen? Dan kunt u dit melden bij de politie. Ook kunt u een anonieme melding maken via deze
website.
Bekijk hieronder de reportage over de lokdrugsdumpingactie: