De twee, theatermakers van beroep, hebben dit jaar vele ouderen uit hun stoel gekregen moet een voorstelling die muziek en dans combineert. Henk Vlot, gespecialiseerd in contact met dementerenden, bespeelt daarbij een klassiek Amsterdams draaiorgel en Jenny Hoekwater, van huis uit bewegingsagoog, begeleidt de ouderen in hun bewegingen.
De twee begonnen binnen de gemeentegrenzen van Hardinxveld-Giessendam, maar zijn nu ook ver buiten het dorp actief. Zo spreekt onze verslaggever de twee, gekleed in een fel retro trainingspak, na een voorstelling in Hoornaar bij woonzorgcomplex de Zes Molens. Bij de voorstelling wordt duidelijk waarom de twee een regioprijs hebben gewonnen voor het best beweeginitiatief van Zuid-Holland Zuid.
Zakdoeken
Zo'n vijftien ouderen en een klein aantal medewerkers van het zorgcomplex zijn binnen vijf minuten in volle beweging. Op de tonen van 'Tulpen uit Amsterdam', de hit van Herman Emmink uit 1956, vliegen de gekleurde zakdoeken door de lucht en verschijnt er bij veel deelnemers een grote grijns op het gezicht.
Aan de prijs, een initiatief van de provincie, is ook een geldbedrag van 1.500 euro verbonden. Daarmee willen de twee hun programma doorzetten, om nog veel meer ouderen in Hardinxveld-Giessendam en omgeving blij te maken.
Draaiorgeldans
Voor 'Hen en Jen', de bijnaam van de twee, gaat het bij hun draaiorgeldans om de mooie momenten die zij kunnen verzorgen. Een man die begint te zingen, een dame die opstaat en spontaan begint te dansen. Ze noemen hun programma dan ook graag "een feestje". De twee spelen moderne én oudere nummers en passen het tempo van de muziek aan op de fitheid van de deelnemers. En tussendoor is er natuurlijk tijd voor een advocaatje met slagroom.
"Tijdens bezoeken aan ouderen en verzorgingstehuizen lukt het zelfs mensen met dementie in fase 3 of 4 in beweging te krijgen", laat Jenny trots weten. Welke bewegingen dat zijn, maakt voor de twee niet uit, zo lang de ouderen maar in beweging komen. "Al bewegen ze alleen maar hun handen, dat is voor ons al genoeg." De prijs zien ze dan ook als blijk van waardering en als teken dat ze op de goede weg zijn.
Een oudere dame laat na het programma weten het "reuzegezellig gevonden te hebben", al leek de tijd voor haar wel te vliegen. Wellicht dat de oer-Hollandse klanken haar ook terugvoerden naar de eigen jeugd.
Als Henk het orgel na afloop van het programma nog een keer aanzwengelt, is het effect meteen te merken. Enkele ouderen die zijn achtergebleven, komen spontaan weer in beweging. De dame die het zo naar haar zin had, spreekt nog even met onze verslaggever. Ze blijkt 96 jaren jong te zijn, maar nog zeer kwiek voor haar leeftijd. "Spierpijn, vermoeidheid? Nee hoor, ik had nog wel even door gekund!"
Bekijk hieronder ook de beeldreportage die wij maakten over Hen en Jen.