Ongeduldig en vol energie komen eerst de leerlingen van groep vijf achter hun docente aan het klaslokaal in. Datzelfde klaslokaal is speciaal voor de voorstelling omgetoverd tot theaterpodium, met banken en matten voor de jeugdige toeschouwers. Theatermakers Themba Schmitz en Swendeline Ersilia van toneelgezelschap Tortilla zijn al volledig in hun rol, de kinderen worden bevraagd over hun kennis van verschillende groenten. Eten speelt namelijk een grote rol in de voorstelling, die de toepasselijke naam Bara's en Boerenkool draagt.
Verhaal
Na groep vijf komt ook groep vier binnen en na een paar minuten zitten er zo'n veertig kinderen aandachtig te luisteren naar het verhaal van Zara, gespeeld door Swendeline, die van haar moeder zout moet gaan halen voor tijdens het koken. Ze gaat langs bij buurman Kees en komt erachter dat hij eenzaam is. Bij buurvrouw Janette is het altijd feest. En bij het zwarte huis durft niemand ooit te komen.
Ieder huishouden heeft in de voorstelling een andere bewoner, met zijn eigen karakter en te nuttigen maaltijd of drankje. Zo prakt buurman Kees in zijn eentje in een oerhollands stamppotje boerenkool en wordt Zara bij buurvrouw Tanti lekker gemaakt met bara's. Zo laten de dames van Tortilla zien dat het er in ieder huis anders aan toe gaat en vragen de kinderen zich hopelijk af: hoe gaat het eigenlijk bij mij thuis, hoe verschillend de gebruiken bij mij thuis met die van mijn vriendjes op school?
Interactief
De kinderen worden aangemoedigd om mee te dansen, zingen en het duurt dan ook niet lang voordat ze bijna over elkaar heen vallen om antwoord te geven op de vragen van de theatermakers. Na ongeveer een uur is de interactieve show voorbij en moeten de kinderen weer met de juffen mee, die het zelf ook jammer lijken te vinden dat de show voorbij is. Ze hebben net vol overgave mee gedaan met de opvoering.
Bara's en Boerenkool is speciaal voor de kinderboekenweek geschreven en wordt de komende weken nog op een groot aantal Dordtse basisscholen vertoond. Naast scholen doen de theatermakers ook nog wijkcentra en culturele instellingen zoals het Onderwijsmuseum en de bibliotheek aan. Die voorstellingen zijn openbaar en kunnen nog bezocht worden.
Bekijk hieronder de reportage die RTV Dordrecht maakte over de aftrap van de kinderboekenweek.