Terug naar Dordrecht. Wethouder Heijkoop die gaat over het armoedebeleid liet eerder al weten dat hij wil dat iedere inwoner van zijn gemeente krijgt waar hij of zij recht op heeft. De gemeente zegt op alle mogelijke manieren in contact te willen komen met mensen die onzichtbaar en in stilte lijden onder armoede.
Dit zijn 8 handige tips
De Rotterdamse Ombudsman Marianne van den Anker wil graag een aantal tips delen. Ze benadrukt dat de tips niet alleen voor Rotterdam, maar vaak ook voor andere gemeenten gelden:
1. Heb je te maken met onverwachte kosten zoals een rechtszaak, kosten van een deurwaarder of een zwangerschap? Probeer dan eens bijzondere bijstand aan te vragen. Dat kan in Rotterdam onder meer via de Huizen van de Wijk.
2. Rotterdam en Dordrecht kennen een stadspas waarmee je goedkoop of zelfs gratis leuke uitjes kunt doen. Denk aan de dierentuin of de bioscoop. Wat lang niet iedereen weet, is dat via de Rotterdampas ook een jeugdtegoed kan worden aangevraagd. Dit is een bedrag van 275 of 500 euro voor schoolspullen, openbaar vervoer, een paspoort en nog veel meer.
3. Als je weinig inkomsten heb, kun je in aanmerking komen voor kwijtschelding van de gemeentelijke belasting. Dit geldt in de hele regio. Je kunt hiervoor terecht bij de gemeente, maar je moet in veel gevallen wel beschikken over DigiD, het digitale inlogsysteem waar overheidsinstanties gebruik van maken.
4. Rotterdam kent een collectieve verzekering voor mensen met een laag inkomen, het Rotterdampakket. Volgens de Ombudsman is het altijd de moeite waard om daar eens goed naar te kijken. Het is in Nederland niet toegestaan om medisch onverzekerd te zijn.
5. Ben je tussen de 21 jaar en de AOW-leeftijd en moet je langdurig rondkomen van een minimuminkomen zonder zicht op een hoger inkomen? Dan kun je in aanmerking komen voor de jaarlijkse individuele inkomenstoeslag. Ook mensen met een laag inkomen uit werk hebben hier recht op. Het gaat met deze regeling relatief vaak om mensen met chronische lichamelijke en/of psychische klachten.
6. Er zijn tal van stichtingen die kunnen helpen. Soms is het lastig om door de bomen het bos te zien, maar de stichting Meedoen kan in sommige gevallen bijvoorbeeld helpen met een nieuwe fiets voor een schoolgaand kind als het gezin dat zelf niet kan betalen. Wijkteams weten vaak de weg naar stichtingen die wat kunnen betekenen.
7. Het Fonds Bijzondere Noden kan soms helpen als mensen financieel klem zitten. Bestaande wettelijke en gemeentelijke voorzieningen kunnen niet in alle gevallen of snel een oplossing bieden. Als mensen tussen wal en schip dreigen te vallen kan het fonds bijspringen met een (eenmalige) gift, schrijft het fonds op de eigen website.
8. In meerdere gemeente kunnen studenten die vanwege ziekte geen bijbaan hebben, een studietoeslag aanvragen. Je moet minimaal vijftien jaar oud zijn. In Rotterdam was het bedrag in het verleden vastgesteld op maximaal 300 euro per maand.
Heb je aanvullende tips over hoe de armoede in onze regio te verlichten? Mail ze naar maurice.laparliere@rijnmond.nl
Dit artikel is ook verschenen op de website van onze mediapartner Rijnmond.