In het Albert Schweitzer Ziekenhuis (ASZ) in Dordrecht wordt onderzoek gedaan naar het medicijn, asciminib. Het kan een redmiddel zijn voor patiënten bij wie de bestaande medicatie niet aanslaat of te zware bijwerkingen veroorzaakt. Bij Mieneke was dat het geval. “Die bijwerkingen houd je toch. Maar bij dit medicijn zijn die veel acceptabeler. Terwijl ik bij andere medicatie het gevoel had dat ik een gehandicapte zou worden.”
Donatie City Swim
Het onderzoek kost een hoop geld. En om alle apparatuur en personeel te kunnen betalen, zijn donaties onmisbaar. City Swim Dordrecht doneerde tienduizend euro aan het leukemie-onderzoek. Dat bedrag is een deel van de opgehaalde 120 duizend euro van de zesde editie Swim to Fight Cancer in Dordrecht. “We zijn er erg blij mee”, vertelt Peter Westerveel, internist-hematoloog. “Om de kosten te kunnen dekken, zijn donaties zoals die van City Swim van groot belang.”
Ontwikkelingen
Er wordt ook al vooruitgang geboekt in het onderzoek. “We proberen de medicatie bij patiënten af te bouwen, zodat ze er uiteindelijk mee kunnen stoppen”, vertelt arts-onderzoeker Arjen Yousefi. Hierdoor slikt Mieneke al maanden geen medicatie meer. Maar ze komt wel nog elke week voor controle in het ziekenhuis.
Vooruitzicht
Mieneke moest haar pedicuresalon sluiten, omdat werken teveel inspanning vergt. Maar dankzij de medicatie kan ze haar dagelijkse bezigheden weer oppakken. “Ik heb nu veel tijd over voor dingen, waar ik voorheen geen tijd voor had”, legt Mieneke uit. “Ik kan weer lekker fietsen, wandelen en creatief bezig zijn. Stilzitten heb ik nooit gedaan.”