“Er is duidelijk een daling te zien sinds de sluting van de Wantijbrug op 19 januari”, zegt Sanquin-woordvoerder Merlijn van Hasselt. “Op zich valt deze daling ons nog wel mee. Incidenteel zien wij wel wat grotere dipjes, op die momenten kan het zijn dat de bloedbank uitgestorven lijkt.”
In de bloedbank op de Albert Schweitzerplaats komen niet alleen Dordtenaren. Ook Zwijndrechters, Papendrechters en andere Alblasserwaarders geven hier hun bloed weg. “De keuze voor een bloedbank mogen donateurs zelf maken, zo kunnen ze er bijvoorbeeld voor kiezen om vlakbij hun werk te doneren.” De dichtstbijzijnde andere opties zijn de bloedbanken in Gorinchem en Rotterdam-IJsselmonde.
Geen tekort
De bloedbank doet er volgens de woordvoerder alles aan om de donateurs alsnog te verleiden om te komen doneren. “We vragen onze donateurs om op rustige momenten van de dag deze kant op te komen. Ook ligt er een aardigheidje klaar voor degene die op komen dagen.”
Bang dat de daling in de bloed- en plasmadonoren voor een tekort in de bloedvoorraad zorgt, hoeven we volgens Van Hasselt niet te zijn. “De bloedinzameling gaat landelijk en is dus geen lokale aangelegenheid. Anders gezegd: Dordts bloed gaat niet specifiek naar Dordtse patiënten. Het tekort aan bloed wordt gecompenseerd op een andere plek in het land.”
De Wantijbrug is voor reparaties nog tot en met 3 april afgesloten voor verkeer. Daardoor kan autoverkeer niet over de N3 van- en naar Papendrecht. Het verkeer wordt omgeleid door de stad heen, maar dit zorgt voor langere reistijden.