Eerste generatie
Het monument is neergezet op initiatief van de gemeente, vanwege het leed en verdriet van de eerste generatie Molukkers die in 1951 naar Nederland kwam voor een ‘tijdelijk verblijf’.
Deze generatie, bestaand uit ruim twaalfduizend inwoners van het eiland Ambon, kon daarna door politieke omstandigheden niet terugkeren naar de Molukken. Dat terwijl ze van plan waren daar een eigen staat te stichten.
De vierduizend Molukse mannen, veelal soldaten, werden ontslagen bij de KNIL (Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger) en moesten zich in Nederland vestigen. Bij aankomst kreeg de groep het predicaat 'staatsloos' toegewezen, en door de woningnood werden ze opgevangen in de kampen Vught en Westerbork.
Deze gang van zaken heeft bij de Molukse gemeenschap een groot trauma achtergelaten, dat door generaties heen nagalmt. Ook de vierde en vijfde generatie. voelen het leed en verdriet nog steeds. De Molukse gemeenschap is inmiddels uitgegroeid tot ruim 70.000 mensen, verspreid over meer dan zestig plaatsen in heel Nederland.
Eerbetoon
Het herinneringsmonument is een eerbetoon aan de eerste generatie Molukkers in Nederland. Tijdens de officiële bijeenkomst van vrijdag spraken burgemeester Kolff en nazaten van de eerste generatie Molukkers over de gezamenlijke geschiedenis en hoe het verleden doorwerkt in het heden.
Het ontwerp is van de Dordtse kunstenaar Nico Parlevliet, die in nauw contact met de Molukse gemeenschap stond. Hij heeft een keramische schaal ontworpen die geplaatst is op een ruwe natuursteen. Op de rand aan de binnenkant van de schaal is tweetalig de tekst atas gelombang sedjarah gegraveerd: op de golven van de geschiedenis. Op de bodem zijn in reliëf de Molukse eilanden te zien in een azuurblauwe zee.
Één belangstellende, zelf tweede generatie Molukker, voelt de pijn nog steeds maar is blij met deze handreiking van de gemeente: "Eindelijk een beetje respect en eerbied aan onze ouders, die hebben heel wat meegemaakt bij de komst van Indonesië naar Nederland."
Kijk hieronder naar de reportage die RTV Dordrecht maakte over de onthulling.