Voor de tentoonstelling zijn persoonlijke verhalen opgeschreven van mensen die zowel mannelijke als vrouwelijke genen of geslachtskenmerken hebben. De naam van de expositie komt van het feit dat 1 op 90 personenen hiermee te maken heeft.
“Er zijn nog teveel mensen die er niet over durven of kunnen praten. Ik bedoel, het is een heel normaal gegeven, zoals bij mij ook. Dit zit in mijn DNA, ik heb het niet zelf gemaakt”, aldus Koen Wildenbeest, zelf intersekse. “Er wordt wel van mij verwacht dat ik precies pas in het plaatje man/vrouw, zoals we geleerd hebben op school. Maar ik ben deels vrouw en ik en wil kan dat niet wijzigen. Maar ik moet wel.”
Dordrecht en genderidentiteiten
“We vinden dat je in Dordrecht mag zijn wie je bent en dat je moet kunnen houden van wie je houdt, en dat iedereen welkom is en mee moet kunnen doen”, zegt wethouder Inclusiviteit Chris van Benschop. Toch is er volgens Wildenbeest nog wat werk aan de winkel.
Wildenbeest geeft de Dordtse overheidsgebouwen als voorbeeld: “Ik wil naar een genderneutraal toilet. Bij de gemeente Dordrecht hebben ze dat dus niet, tenzij ik naar het mindervalide toilet ga. Dus eigenlijk ben ik bij deze gemeente mindervalide, ondanks dat ze deze expositie neerzetten. Dat vind ik eigenlijk raar.”
Van Benschop erkent dat er in het stadskantoor geen genderneutrale WC is. “Er hangt nog steeds een bordje met dames en heren. We zijn allemaal erg gericht op de bouw van het nieuwe Dordthuis, daar gaan we het goed doen. Als je dan hoort dat het zo’n kleine moeite is, dat alleen het bordje moet worden vervangen en dat de wc’s verder hetzelfde blijven, dan vind ik het fijn als mensen ons daar scherp op houden.