De zeef gaat ervoor zorgen dat de molen nog meer authentieke producten kan maken en verkopen. “Hij komt ook van pas in onze plannen om nieuwe producten te ontwikkelen”, vertelt voorzitter van Kyck over den Dyck Theo Oostenrijk. “We hoeven dan nauwelijks meer restproducten weg te doen en kunnen deze effectief in recepten gebruiken. Zo snijdt het mes aan twee kanten: én een veel constantere kwaliteit én meer mogelijkheden om wat nieuws te creëren. Waar onze klanten - als ze het eenmaal gebakken hebben - heerlijk van kunnen genieten.”
De molenaars kunnen nog niet gelijk met de buil aan de slag, want de koningsspil is nog steeds stuk. Eind juli moest de molen zelfs tijdelijk worden stilgezet toen bleek dat centrale as niet meer werkte. Reparatie zou duizenden euro’s kosten, maar het bestuur van de molen verwacht de kosten te kunnen dekken met de onderhoudssubsidie. Volgende week is er een bouwvergadering en wordt er met experts overlegd wanneer gestart kan worden met de opknapbeurt.
Lees ook:
Nieuwe tegenslag voor molen Kyck over den DyckHet bedrijf Workethix, dat het geld voor de aanschaf van buil heeft gedoneerd, heeft in principe helemaal niets met de molenwereld te maken. Het is een recruitmentbureau met vestigingen in Zaandam en Athene. “Wij kwamen enige tijd geleden met molenaar Mike van de Kyck over den Dyck in contact”, vertelt directeur Nikolas Michalatos. “Hij vertelde zó enthousiast over zijn hobby en de eeuwenlange geschiedenis van de Dordtse molen. Terloops kwam de gewenste aanschaf van een buil – ik wist tóen echt niet wat dat was – ter sprake. Toen dachten wij ‘dat is een mooi object om de molen bij te steunen’. Want het beroep van molenaar omvat eigenlijk de terreinen die wij als Workethix uitdragen en van onze kandidaten vragen: werkethiek, ondernemerschap, verantwoordelijkheid nemen, teamwork en plezier hebben (in je werk). We zijn blij dat de buil er nu is en hopen binnenkort wat producten te proeven. Ze schijnen zelfs een Griekse broodmix te hebben. Dat past dan helemaal!”