Dordrecht, Netherlands

Aftellen naar Tour de France Femmes is begonnen: 'Laat de stad geel kleuren'

De Tour de France Femmes komt steeds dichterbij. Op 13 augustus begint de tweede etappe van het wielerspektakel in Dordrecht en dus is er steeds meer 'Tour-geel' in de stad te zien. "We willen meer mensen aan het bewegen krijgen en daar draagt dit allemaal aan bij."
Corrado Francke | 19 april 2024 08:00 | Aangepast op 18 april 2024 21:16
In het Stadhuis in Rotterdam begon donderdag het aftellen richting de Tour voor vrouwen. Onder meer koersdirectrice Marion Rousse, burgemeester Ahmed Aboutaleb en titelverdedigster Demi Vollering waren erbij.

Lucinda Brand
Net als de wethouders van de start- en finishsteden, die vertelden wat er in de aanloop naar het evenement allemaal gebeurt. Profrenster Lucinda Brand is ambassadeur voor Dordrecht en gaat verschillende scholen langs om kinderen te enthousiasmeren voor het fietsen.

Ook worden er vier Dikke Banden Races georganiseerd, wedstrijden voor kinderen van 2 tot en met 12 jaar oud. Telkens op verschillende locaties: op 15 mei op het Leerpark, op 12 juni in het Weizigtpark, op 13 juli op het wielerparcours van De Mol en op 11 augustus in de binnenstad.
Zo ziet de route door Dordrecht eruit Tour de France Femmes
Vlak daarna zijn de rappe vrouwen dus aan de beurt. De etappe begint vanaf het Energieplein met een rondje door de binnenstad. De 'toeristische route', die ze op wandeltempo afleggen, loopt door onder meer de Noordendijk, Wijnstraat, Nieuwe Haven, Visstraat, Bagijnhof, Vest en Oranjelaan. Op de Prins Hendrikbrug gaat de race écht van start, waarna de rensters 67 kilometer voor de kiezen krijgen door onder meer de Alblasserwaard. De finish ligt in Rotterdam, waar diezelfde middag nog een tijdrit wordt verreden.

Chaos van start tot finish
Wie is de grote kanshebber voor de rit die in Dordt start? Schrijf in ieder geval Lorena Wiebes maar op. De renster won vorig jaar twee ritten in de Tour en heeft ook de 'Dordtse etappe' al met rood omcirkeld. "Het zal van start tot finish chaos zijn, dat heb je vaak met zo'n korte etappe", vertelt ze.

Maar het begint dus allemaal met een rondje langs de Dordtse trekpleisters. Maar of de rensters daar ook van genieten? "Je bent dan puur gefocust om niet ten val te komen en dan ga je niet om je heen kijken hoe mooi Dordrecht is", benadrukt voormalig profrenster Leontien van Moorsel.

Meer Dordtenaren op de fiets
De etappestart heeft de gemeente 250 duizend euro gekost. "Een hele hoop geld, vandaar dat we zo veel mogelijk terug willen geven aan de stad", legt sportwethouder Marc Merx uit. "We willen meer mensen aan het bewegen krijgen en daar draagt dit allemaal aan bij."

Lees meer over:

FC Dordrecht|

Lees ook

10 jaar na promotie FC Dordrecht: hoofdrolspelers blikken terug op 'kippenvelmoment'

Voor iedereen die FC Dordrecht een warm hart toedraagt, is 18 mei 2014 een historische dag. Deze zat...

Mathis Suray, aanvoerder FC Dordrecht, vertrekt naar Go Ahead Eagles

FC Dordrecht-aanvoerder Mathis Suray maakt deze zomer de overstap naar Go Ahead Eagles. Bij de eredi...

FC Dordrecht morele winnaar bij FC Emmen: 'We weten hoe goed we thuis zijn'

"We hebben de eerste klappen uitgedeeld", concludeert trainer Michele Santoni na afloop van het 2-2 ...

FC Dordrecht houdt redelijke uitgangspositie over aan start play-offs bij FC Emmen

FC Dordrecht is de dubbele confrontatie tegen FC Emmen in de play-offs begonnen met een gelijkspel. ...

FC Dordrecht met vertrouwen de play-offs in: 'Willen heel graag promoveren'

FC Dordrecht begint dinsdag aan de nacompetitie, het absolute toetje van de eerste divisie. Na een u...

Wat zijn de kansen van FC Dordrecht in de play-offs?

De play-offkoorts stijgt in Dordrecht: wat krijgen de Schapenkoppen voor elkaar? Voor de podcastmann...