Dordrecht, Netherlands

Begrijp jij een brief van de gemeente wel eens niet?

Meldpunt onbegrijpelijke zaken gaat de wijken in

Het zal je vast wel eens overkomen zijn, je krijgt een brief van de bank binnen en je begrijpt niet wat ze bedoelen. Volgens organisatie 'Huh? Wat bedoelt u', is dat meer dan normaal. In Nederland zijn 2,5 miljoen volwassenen laaggeletterd en hebben moeite met brieven of het voeren van gesprekken met professionals.
Stephanie Roggekamp | 24 juni 2022 11:52 | Aangepast op 24 juni 2022 11:52
De organisatie is deze keer in Sterrenburg, omdat verschillende organisaties - Trivire en Helpende handen - aan de bel trokken. Ze hebben namelijk veel klanten die verschillende zaken in de communicatie niet goed begrijpen. "Toch geven de mensen vandaag aan dat ze onze brieven wél begrijpen", vertelt Maaike de Ruiter van Trivire. "Maar ze vertellen ons wel vaak weten dat ze niet snappen hoe de woonruimte verdeelsysteem werkt."

Ondanks dat de reacties voorzichtig positief zijn, is De Ruiter wel duidelijk over haar doel om bij de campagne aanwezig te zijn: "Bij Trivire vinden we het belangrijk dat de post die we versturen, maar ook de gesprekken die we hebben, dat onze bewoners dat begrijpen. Daarom willen er we er ook graag actief wat mee doen om het begrijpelijker te maken."

Ook professionals moeten aan de slag
Vorig jaar werd de actie 'Meldpunt voor onbegrijpelijke zaken' ook al groot opgezet in Dordrecht. Veel meldingen die toen binnenkwamen, gingen over schriftelijke communicatie, denk aan: brieven, formulieren of websites. "Wat ons opviel is dat veel mensen ook moeite hebben met mondelinge communicatie, zoals telefoongesprekken, gesprekken aan de balie, of gesprekken met de dokters. Vanuit verschillende tips, zijn er actiekaarten gemaakt", vertelt Bas Tebbe, projectleider bij 'Huh? Wat bedoelt u?'. "Dat zijn eigenlijk een soort hulpmiddelen die de professionals kunnen gebruiken tijdens gesprekken met cliënten of klanten. Laat bijvoorbeeld aan mensen weten dat 'huh' zeggen heel normaal is. Iedereen begrijpt wel eens niet, ook de dokter of de koning."

De organisatie hoopt dat de mensen het vanzelf gaan overnemen om huh te zeggen, maar de organisatie ziet ook dat dat nog niet vaak gebeurt. Tebbe: "Mensen met laaggeletterdheid zullen niet snel uitspreken dat ze ergens tegenaan lopen. Om deze reden kijken we ook juist naar de professionals om bij hun juist een bewustzijn te creëren. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat iedereen alles begrijpt."

Een van de verhalen waarbij iemand tegen een onbegrijpelijke zaak aanliep, kwam bij een geïmmigreerde Australische vrouw vandaan. Haar kinderen moesten hier naar school, maar dat lukt niet door al bureaucratische hordes die ze moest doorlopen. Benieuwd naar dit verhaal? Bekijk het hier: (Let op, na de video gaat het verhaal verder)
Niet afwachten
Het meldpunt voor onbegrijpelijke zaken wil vooral bereiken dat mensen aan de bel trekken als ze ergens niet uitkomen, "want het is gewoon normaal om iets niet te begrijpen", zegt Tebbe. "De meldingen die we binnenkrijgen, worden geclusterd. Vandaaruit worden er workshops gegeven en gaan we kijken hoe we Nederland met elkaar eenvoudiger maken."

"We blijven met de actie doorgaan, omdat het iets is van de lange adem", zegt Tebbe. "Het is belangrijk om er aandacht voor te blijven vragen. De maatschappij blijft zich ontwikkelen en mensen zullen zaken niet begrijpen en er vragen over blijven hebben."

Meest gelezen

Live op YouTube RTV-Ridderkerk: Sinterklaasintocht 2024

Redactie Streek 56 | Jasmijn Thomassen | 16 nov 2024 09:00

Hoera, Sinterklaas is er weer! Zo zag de intocht in Dordrecht eruit

Corrado Francke | Redactie RTV Dordrecht | Stijn van der Poel | 16 nov 2024 15:58

Lees ook

Ziekenhuis vol voor duidelijkere communicatie tijdens Week van Lezen en Schrijven

Deze week is in het hele land aandacht voor de Week van Lezen en Schrijven. Ook het Albert Schweitze...

Laaggeletterdheid in Dordt neemt toe: ‘We moeten het anders aanpakken’

Ruim 17.000 Dordtenaren tussen de 16 en 65 jaar zijn laaggeletterd. Dat betekent dat ze moeite hebbe...

Bibliotheek vraagt aandacht voor laaggeletterden in Dordt

In de gemeente Dordrecht wordt het aantal laaggeletterden ingeschat op 22% volgens de databank Gelet...

Fluiten naar straatintimidatie; gemeente komt met een app

"Twee derde van de mensen heeft er op de een of andere manier mee te maken." Wethouder Marc Merx lan...

Verkiezingscampagnes in volle gang: Kamerlid bezoekt de Vogelbuurt, veel partijen in actie

De strijd om zetels in de gemeenteraad is in volle gang. Diverse partijen waren zaterdag in de Dordt...

Van sjoelbak tot bakfiets: campagnes voor gemeenteraadsverkiezingen in volle gang

De campagnes voor de Dordtse gemeenteraadsverkiezingen zijn weer van start gegaan. Van een sjoelbak ...