Dordrecht, Netherlands

De oudste bieb van ons land blaast 125 kaarsjes uit

Van een etage in een woonhuis, via een oud museum naar multifunctionele nieuwbouw op de Spuiboulevard. In 125 jaar heeft de Dordtse bibliotheek op veel plekken gezeten en ziet de toekomst er zonnig uit. Woensdag viert de oudste bieb van ons land dat ze al zo lang open is voor iedereen.
Coen Theuwis | 1 mei 2024 17:51 | Aangepast op 1 mei 2024 17:51
"Ik weet nog dat ik als 6-jarig jongetje lid werd van de bieb", vertelt oud-geschiedenisleraar en boekenfan Kees Klok. Al 66 jaar komt hij er regelmatig. Voor romans, maar ook voor wetenschappelijk onderzoek. "Via de bibliotheek kan ik aan allerlei boeken komen waar ik slechts een deel van nodig heb. Als ik dat zou moeten kopen dan is dat heel erg duur."

Het is waarom de bibliotheek ooit in 1899 is opgericht: boeken beschikbaar stellen voor iedereen. Tegen een kleine vergoeding. Eind 19e eeuw is dat namelijk nog helemaal niet zo gewoon als dat het nu is. Er bestonden boekenclubs vanuit de kerk of andere sociale klasses, waar je niet zomaar lid van kon worden.

1 mei 1899
Een groep Dordtenaren wil daar vanaf en opent op 1 mei 1899 op een bovenverdieping aan de Koningin Wilhelminastraat de eerste openbare leeszaal van ons land. En dat slaat aan. Niet snel daarna verhuist de zaal via een omweg naar het oude museum aan de Wijnstraat.

Het is waar de nu 72-jarige Klok zijn eerste boeken leest. "Je had daar dan boeken en daar zaten stickertjes op met bepaalde kleuren. Ik wist dan dat ik bijvoorbeeld boeken met een blauwe sticker wel mocht lezen. Maar als er iets van rood of geel op stond, dan was dat absoluut niet geschikt", lacht Klok.

Expositie in de bieb
"Ik ben blij dat de bieb er nog steeds is", vervolgt hij. "Wie leest leeft dubbel, is wat dichter Jan Eijkelboom ooit schreef. Ja, lezen verrijkt echt mijn leven."

Bibliotheek AanZet staat op haar eigen manier stil bij deze bijzondere verjaardag. Met een expositie in de Stadsbibliotheek, waar in vijf panelen het verhaal van 125 jaar Bibliotheek in onze regio wordt verteld.

Lees meer over:

bibliotheek|

Lees ook

Manga in bibliotheek Dordt

Krachtige strips van Japanse makelij. Dat is wat de Stadsbibliotheek Dordrecht vanaf nu aanbiedt via...