De asielzoekers worden maximaal drie jaar in het hotel, buiten de bebouwde kom aan de westkant van het dorp, opgevangen. "Met deze locatie heeft de gemeente Zwijndrecht de mogelijkheid om asielzoekers op te vangen, op een manier die minimale druk legt op de Zwijndrechtse samenleving", liet de gemeente eerder weten. "Er wordt een dringend beroep gedaan op gemeenten om asielzoekers op te vangen, omdat de opvang in Ter Apel overvol is.”
De gemeente hield op 22 januari een bijeenkomst voor bezorgde inwoners. Daar deed burgemeester Edo Haan er alles aan om de buurtbewoners gerust te stellen. "Het zijn normale mensen", zei hij over de asielzoekers die naar zijn stad moeten komen. Veel van de bezoekers hadden vragen over de veiligheid en de dagbesteding van de asielzoekers.
Demonstreren
Een handjevol mensen dat het niet eens is met de huisvesting van de asielzoekers demonstreerden afgelopen vrijdag al op een rotonde in Zwijndrecht. De organisatoren van de demonstratie van vanavond hopen op een hogere opkomst, mede doordat het protest nu buiten kantooruren valt en meer mensen vrij zijn.
Het moet een vreedzame demonstratie worden. Deelnemers mogen wel spandoeken meenemen en scanderen mag ook, maar alleen buiten op het plein voor het Raadhuis. Een paar inwoners hebben aangegeven te willen inspreken tijdens te vergadering. Daarvoor krijgen ze per persoon 3 minuten de tijd.
Online is een petitie gestart, waar mensen die tegen de komst van de asielzoekers zijn, hun handtekening kunnen zetten. De petitie is inmiddels meer dan 1500 keer ondertekend en zal op een later tijdstip aan de raad overhandigd worden.
Het plan van het college van burgemeester en wethouders om de asielzoekers op te vangen is overigens een principebesluit. Dat betekent dat het college mee wil werken aan het mogelijk maken van de opvang van asielzoekers in Hotel Ara, laat de gemeente weten. De gemeenteraad kan wensen en bedenkingen aan het college meegeven.
Woensdag in het TV Dordrecht Nieuws en op onze website meer over de vergadering en de demonstratie.