Aan de kerk zit ook een klein huisje geplakt. Hier werden de kinderbijeenkomsten tijdens de dienst gehouden. Er is veel geknutseld en getekend. Deze ruimte heeft een klein keukentje. "Daar hebben we na kooravonden nog koffiekopjes afgewassen", lacht Annette.
De Lydiakerk heeft nu ook een woonbestemming. De kans is groot dat iemand de kerk gaat verbouwen om er in te wonen. "Je moet handig zijn, handige familie hebben of een goede deal maken met een aannemer", zegt de makelaar.
Enkel glas
Het verduurzamen van het monumentale pand zal de grootste opgave zijn. Er zit momenteel alleen enkel glas in. "Je zou het van binnen kunnen isoleren, er een geïsoleerde 'doos' in kunnen zetten of bijvoorbeeld een glazen tussenverdieping kunnen maken. Maar het is wel een monument dus je hebt altijd toestemming nodig."
De Lydiakerk staat aan de Rijksstraatweg in buurtschap Tweede Tol. Het buurtje ligt vlakbij de Dordtse Kil en 's-Gravendeel en heeft zo'n 350 inwoners. Het gehucht viel vroeger onder de gemeente Dubbeldam en had ooit een eigen schooltje en politiepost. In de jaren negentig werd de Randweg Dordrecht geopend. Deze verbindingsweg maakte de Tweede Tol beter bereikbaar.
Ander religieus optrekje
De Lydiakerk is niet het enige religieuze optrekje dat in Dordrecht te koop staat. In het historische centrum vind je het ‘kerkhuisje’ van de familie Dusée-Harmans.
Voor een toevallige passant ziet het gebouw er nog uit als een échte kapel. De oude kerkdeuren, het bijzondere rozetraam aan de voorzijde van de kerk en het kleine torentje op de voorgevel, het is allemaal nog bewaard gebleven. Het pand is helemaal onder handen genomen door de huidige eigenaren. Als je jezelf al ziet wonen in deze pittoreske kapel, dan lees je
hier verder.