Dordrecht, Netherlands

Dordtenaar bedreigde premier Rutte en stadsbestuur: 'Doodmaken of doodnormaal doen'

In forse bewoordingen stuurde Pascal E. dreigementen naar het Dordtse college van Burgemeester en Wethouders, het Leger des Heils en toenmalig premier Mark Rutte. Tijdens een korte, inleidende zitting bleef het motief onbekend. "Ik wil niet met een psycholoog of psychiater praten, ik ben er klaar mee."
Rijnmond | 18 september 2024 09:32 | Aangepast op 18 september 2024 09:32
Het zijn raadselachtige teksten die hij op 6 april 2024 naar de gemeente Dordrecht en het Leger des Heils stuurt. "Nooit meer liegen, anders zal ik kinderen afrekenen, in een lagere school, en hun hoofdjes, kutjes en piemeltjes in brand steken met Zippo-aanstekersbenzine."

Tijdens de zitting op 17 september erkent hij dat het heftige teksten zijn. "Maar het klopt niet, ik heb het woord 'genitaliën' gebruikt." In de mail wordt ook gesproken van 'een slachting' en schrijft hij: "Het is doodmaken of doodnormaal doen."

Diezelfde maand, op 22 april, gaat er een e-mail richting Rijksvoorlichtingsdienst, geadresseerd aan premier Rutte. "Ik ben bereid tot de uiterste prijs, zowel om te sterven als te doden." De auteur zegt dat hij al jaren onder druk wordt gezet: "Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat jullie heel graag zouden willen dat ik dat doe."

Verdachte weigerde advocaat te zien
Ook hier is de grote vraag wat Pascal E., als hij de mails heeft geschreven, wilde beogen. Zijn advocaat, Neslihan Aydogan-Kütük, kan daar ook nog niets over zeggen. Ze heeft de zaak niet inhoudelijk met haar cliënt kunnen bespreken, omdat hij weigerde haar te zien.

De 57-jarige verdachte moet geobserveerd worden in het Pieter Baan Centrum (PBC), om te kijken of hij een geestelijke stoornis heeft. "Ik ga nergens aan meewerken", laat hij nu al weten. Hij zegt in het verleden al te zijn onderzocht door een psycholoog en een psychiater. "Ik ben jarenlang begeleid door Antes."

Probleem is dat het PBC kampt met een wachttijd van 27 weken. Dat betekent dat de inhoudelijke behandeling van de zaak nog lang niet in zicht is. De rechtbank doet nog de suggestie om in plaats daarvan een psycholoog en psychiater naar de verdachte toe te sturen. "Dan kan het veel sneller gaan." Hij belooft het met zijn advocaat te overleggen, met wie hij inmiddels 'on speaking terms' is geraakt.

Schreeuw om hulp
Pascal E. heeft eerder in 2022 terechtgestaan voor bedreiging van de Dordtse burgemeester Wouter Kolff en het Dordrechts Museum. Destijds bleek dat het gezien moest worden als een 'schreeuw om hulp' en dat hij zo opname in een psychiatrische inrichting wilde afdwingen. De verdachte werd vrijgesproken omdat niet duidelijk was dat zijn 'lugubere teksten' gericht waren aan concrete personen.

Destijds had de man een huurconflict waardoor hij zijn kamer in het centrum van Dordrecht moest verlaten. Hij kreeg toen onderdak bij het Leger des Heils en zei te blijven vechten voor terugkeer naar zijn oude woning.

Dit artikel verscheen eerder al bij onze mediapartner Rijnmond.

Lees meer over:

Rechtbank|

Meest gelezen

Steekpartij op middelbare school in Dordrecht, verdachte (16) aangehouden

Joram Niese | Redactie Streek 56 | 13 sep 2024 17:29

Papendrechtsebrug nacht afgesloten vanwege onderhoud

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 17 sep 2024 16:07

Lees ook

Dordtse docent-assistent verliest hoger beroep en is terecht ontslagen

Het Dordtse Insula College heeft de docent-assistent die op Paarse Vrijdag in 2022 over de schreef g...

L. zou zelfs vrienden hebben opgelicht, woensdag mag hij vrij: 'Zijn situatie is nijpend'

Hij moet zijn paspoort inleveren, zich regelmatig melden bij de politie, maar hij komt wel vrij. Dor...

'Vrouw liegt bij de kinderpsycholoog dat ze de moeder is van Senne en stelt de dokter ongepaste vragen'

Een vrouw zou stiekem hebben gedaan alsof ze de moeder is van een meisje en peutert bij de psycholoo...

Tankpiraat rijdt bij 19 benzinestations brutaal weg zonder te betalen

Hij gooit eerst de tank van de bestelbus vol en daarna zijn jerrycans. Een 38-jarige Rotterdammer ta...

Rechter: man die wasdroger en bankstel van de trap gooide wilde agent raken

Een 34-jarige man uit Hardinxveld-Giessendam gooide in april 2022 wel degelijk met een wasdroger, ee...

De agenten luisteren live mee als R. de oplichter zwaar bedreigt

Opmerkelijk: vier weken nadat een inwoner van Capelle aan den IJssel is veroordeeld voor oplichting,...