Dordrecht, Netherlands

Gemeente plaatst hek tegen gravende bevers

Het hek moet bevers tegen houden Foto: Gemeente Dordrecht
Ze werden jaren geleden bewust uitgezet in de Dordtse Biesbosch, maar inmiddels hebben de bevers hun leefgebied flink uitgebreid. En dat zorgt ook voor de nodige problemen.
Marjolein Vos | 8 april 2024 11:23 | Aangepast op 8 april 2024 11:23
De knaagdieren hebben gangen gegraven in de kade tussen de Provincialeweg en het park De Hoven. “Deze kade vormt de grens tussen twee verschillende waterstanden”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Buiten de kade is het waterpeil lager dan in het ecologische park. Door de gegraven gangen stroomde er water via het park weg. Hierdoor verdroogde het park. En buiten de kade was er wateroverlast.

De gemeente heeft daarom een roestvrijstalen open scherm in de grond van de kade laten plaatsen. De bevers kunnen hier niet meer graven, maar kleinere dieren kunnen er wel doorheen. “We verjagen de bevers hiermee niet”, benadrukt de woordvoerder. “Het zijn beschermde dieren. Wel is de beverburcht die vlakbij de kade lag door het waterschap weggehaald. De provincie gaf hiervoor toestemming. Veiligheid gaat soms voor het welzijn van de dieren. De bevers maken nu snel een nieuwe burcht op een andere plek.”
Het hek is ingegraven in de kade Foto: Gemeente Dordrecht
Dat bevers niet alleen een mooie aanvulling zijn op de biodiversiteit, bleek eind vorig jaar al. Toen werd duidelijk dat bevers het Waterschap Hollandse Delta in 2023 al ruim twee ton hadden gekost.

Lees meer over:

Bevers|

Meest gelezen

Steekpartij op middelbare school in Dordrecht, verdachte (16) aangehouden

Joram Niese | Redactie Streek 56 | 13 sep 2024 17:29

Papendrechtsebrug nacht afgesloten vanwege onderhoud

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 17 sep 2024 16:07

Lees ook

Waterschap gebruikt DNA om bevers op te sporen

Op een klein bootje watermonsters nemen, die vervolgens opsturen naar een lab en daar DNA-sporen van...