Over dat Beverwijcksplein, hierboven op de foto, heeft de lokale PvdA twee weken geleden nog politieke vragen gesteld. De bewoners zouden stelselmatig overlast ondervinden van drugsgebruikers, dealers en daklozen die lawaai maken en rommel achterlaten.
Als ik er op een willekeurige ochtend even ga kijken, vind ik er rondom de bankjes lege pakken goedkope Duitse wijn en blikjes energydrink. "Ze zwerven rond. Als de Kloostertuin extra in de gaten wordt gehouden, vinden ze telkens weer nieuwe plekken. Nu is dat bijvoorbeeld bij het Energiehuis", hoor ik van Dunya en van een andere ouder die goed op de hoogte is.
Verslaafde ouders
Drugsgebruik onder jongeren is en blijft een probleem. Zo deden de verveling, depressie en leegte tijdens de coronapandemie veel jonge mensen geen goed. Op het eerdere artikel van Rijnmond over de Kloostertuin reageerde een schooldirecteur uit Arnhem. Hij vertelde dat hij denkt dat 50 tot 60 procent van de leerlingen in de hogere klassen van het VWO regelmatig blowt. Het Trimbos-instituut berekende deze week dat er momenteel nergens ter wereld zoveel xtc wordt geslikt als in ons land.
Wel is de situatie van Amber anders dan die van veel anderen. Er is namelijk een familiaire achtergrond. "Haar vader is overleden aan een overdosis drugs", zegt Dunya daarover. "Ik heb er veel pittige gesprekken met haar over gehad. 'Je weet wat het met je kan doen', zei ik dan. 'Verslavingsgevoeligheid zit aan je vaderskant, maar ook in de familie van je moeder.' Mijn ouders waren zwaar alcoholverslaafd. Op zijn dieptepunt in de jaren tachtig was mijn vader ook verslaafd aan heroïne."
“Dan zei ze: dat gebeurt me niet. Ik kijk uit en weet heus wel wat ik doe.” Huisarrest, telefoon afpakken, het heeft allemaal geen zin. Ze vond toch wel weer een weg om te gaan gebruiken. Ik heb het ook tegen haar gezegd: 'Je moet zo verschrikkelijk voorzichtig zijn. Ik hou van je. Ik wil jou dadelijk niet ook tussen zes plankjes wegbrengen.'"
Feesthotel
"Zelf kom ik uit de jaren negentig. Wij deden ook echt wel wat. De skaters blowden, je had de gabbertjes, die slikten xtc. Maar er was nog iets van schaamte. Als je een blowtje had gerookt.. jee, dat was wat, heftig! Maar als ik m’n dochter hoor praten. 'Ja, nou en, zegt ze, dan blow ik, moet ik toch zelf weten! Wat maakt dat nou uit!' Maar het maakt me wel uit. 'Je bent veertien. Dat lijkt me niet heel erg goed voor je hersenen op deze leeftijd.'"
In de noodopvang aan de rand van Dordrecht ging het drugsgebruik allemaal gewoon door, vertelt Dunya. "Ze mogen je niet stoppen, ze mogen de deur niet op slot doen. Dat was dus een soort hotel met 's avonds feest. In de open groep zaten allemaal kinderen en jongvolwassenen uit dezelfde cirkel: drugsgebruikers en sugardaddies. Die kent die en die kent die weer. De halve dag slapen, lekker eten en als ik wil gaan feesten, dan ga ik dat doen."
De 'sugardaddies' zijn een fenomeen waar Dunya zich zorgen over maakt. "Bij die groepen jongeren zie ik vaak mannen van zeker tien jaar ouder rondhangen. Wat doen die daar?"
Het is een geluid wat ik vaker hoor, ook uit andere bronnen. Volwassenen mannen die jonge meisjes of jongens betalen voor pikante foto's, filmpjes of zelfs nog meer. Dunya is bang dat haar dochter daar ook onderdeel van uitmaakte. "Hoe kwam ze anders aan het geld voor drugs? De eerste keer krijg je iets gratis. De tweede keer misschien ook. Daarna niet meer."
Boel kapot geslagen
"Ik wilde daarom een stap verder gaan, een gesloten instelling. De stap van de open groep naar een gesloten groep was binnen een paar maanden geregeld. Ik heb staan schreeuwen en pushen. Ik ben maar blijven bellen. Naar iedereen. Tegen de leiding van de open groep en tegen het Wijkteam heb ik gezegd: 'Help me nou, help me nou alsjeblieft. Ik wil m’n dochter niet kwijt.'"
"Ik had het geluk dat Amber na de rechtszaak onder toezicht van de reclassering kwam, die stonden achter me. Toen ik haar vertelde over de gesloten afdeling heeft ze letterlijk de haren uit m’n hoofd getrokken. Ze heeft me geschopt. Ze wilde echt niet. Op de open groep heeft ze vervolgens de boel kapot geslagen. Een ruit eruit, spiegel kapot. Maar ze ging. Vijf maanden geleden is ze overgeplaatst naar een gesloten instelling in de buurt van Den Haag."
We komen nog even terug op de rechtszaak. Maakte dat indruk op Amber? "Naast de boete was er een voorwaardelijke celstraf en moest ze elke dag naar school. Het interesseerde haar niks. Dat vond ik het meest bizarre. Ze zat er voor de rechter bij alsof het de normaalste zaak van de wereld was."