Dordrecht, Netherlands

'Lost and Found...'

Dat is de titel van de tweede aflevering van de serie documentaires die RTV Dordrecht vorig jaar heeft gemaakt over de Elisabethsvloed. Vier afleveringen van een kwartier, waarin wordt gekeken naar de gevolgen van de vloed voor de mensen, de economie en de natuur op het eiland van Dordt.
Marjolein Vos | 11 juli 2022 13:52 | Aangepast op 11 juli 2022 13:52

'Na de Vloed - Dordrecht en het water: toen, nu en straks' is opgebouwd als een zoektocht, de serie draait om de nieuwsgierigheid van centrale presentator Bosse Beckers. Bosse verplaatst zich per elektrische fiets over het eiland, waarbij hij op belangrijke locaties ontmoetingen heeft met personen die antwoord kunnen geven op de vragen waar hij mee ‘rondfietst’. Vragen als 'Wat is er allemaal verdwenen door de vloed' en 'Wat als het water weer komt'.

Presentator Bosse vertelt het in de inleiding van aflevering 2 als volgt: "Niet veel Dordtenaren kennen deze plek, maar Huis te Merwede is 1 van de weinige overblijfselen van de Dordtse Waard van voor de vloed van 1421. Nog even in het kort: de Sint Elisabethsvloed, een overweldigende stormvloed die er in 1421 voor zorgt dat tientallen dorpen en gehuchten onder water komen te staan. Duizenden mensen en dieren verliezen huis en haard, veel mensen sterven een verdrinkingsdood. En die rijke stad Dordrecht wordt ineens een eiland in een groot binnenmeer en verliest alle macht. Het zal nooit meer zijn zoals het was. Deze serie gaat over de gevolgen van Sint Elisabethsvloed voor de mensen, de natuur en de economie. In deze aflevering focussen we ons op het landschap. Wat is er nou verdwenen en wat is er in de 600 jaar erna voor in de plaats gekomen. Dit is het Huis te Merwede en hier heb ik een ontmoeting met Jacqueline Hoevenberg, zij is archeoloog en weet bijna letterlijk alles over de veranderingen in het landschap hier in de Middeleeuwen en de honderden jaren erna."

Aflevering 2 gaat dus over de gevolgen van de vloed voor het landschap en hoe in de eeuwen erna land werd teruggewonnen en een nieuwe invulling kreeg. Bosse komt in zijn zoektocht naar antwoorden meer te weten over de inpoldering, de aanleg van de verschillende wijken buiten het historisch centrum en de plannen voor de Dordwijkzone, de groenzone die in de toekomst alle wijken van de stad met elkaar zal verbinden.

'Na de Vloed' is gemaakt in opdracht van de gemeente, een co-productie van RTV Dordrecht en programmamaker Tako Bolt, het camerawerk is van Fokko van der Straaten en Robert Kraak. Aflevering 2 is hieronder al te zien en wordt vanavond vanaf 18.00 uur uitgezonden op TV Dordrecht, direct na het TV Nieuws. De twee resterende afleveringen worden herhaald op maandag 18 en maandag 25 juli.

Lees meer over:

Overstroming|Na de vloed|

Meest gelezen

Na 51 jaar einde verhaal voor Kees' bloemenzaak: 'Het was een geweldig avontuur'

Redactie Streek 56 | Tristan Kans | 24 dec 2024 17:30

Explosie bij huis in Brikstraat, dat vorig jaar ook al doelwit was

Redactie RTV Dordrecht | Rijnmond | 23 dec 2024 07:59

Lees ook

‘Hoe veilig zijn we in Dordt als de Russen de dijken saboteren?’

‘Nederland is nergens meer als je de dijken doorsteekt’. Die boodschap hoorde Marco Stam van Fractie...

'Water is Leven...'

Dat is de titel van de vierde en laatste aflevering in de serie documentaires die RTV Dordrecht vori...

'Beter een Goede Buur...'

Dat is de titel van de derde aflevering in de serie documentaires die RTV Dordrecht vorig jaar heeft...

Dordt omringd door water: 'Als de dijk doorbreekt, gaan we allemaal een beetje dood'

Snel op een zelfgemaakte vlot springen. Er is namelijk geen tijd te verliezen. Een kat staat op verz...