Dordrecht, Netherlands

Meldingen overlast Nassauweg zijn er, maar wie pakt verantwoordelijkheid?

Grofvuil gedumpt in een heg, afval voor een woning en op de stoep. Twee weken geleden zag onze cameraploeg al dat er rond een woning aan de Nassauweg in Dordrecht veel rommel verspreid ligt. Nu blijkt ook uit opgedoken Fixi-meldingen dat al zeker sinds 2023 door buurtbewoners overlast wordt ervaren, veroorzaakt door een buurvrouw. Maar Woonbron en de gemeente Dordrecht komen niet in actie.
Coen Theuwis | 10 april 2025 07:30 | Aangepast op 9 april 2025 17:27
“Bedankt voor uw melding. Wij vinden het vervelend dat u overlast ervaart. (…) de bal is gelegd bij Woonbron. Hopelijk zullen die uw melding oppakken en verder behandelen.” Het is woensdag 19 maart 2025 en een gemeenteambtenaar stelt bewoonster van de Nassauweg Tatiana de Groot gerust. De melding van overlast door haar directe buurvrouw is doorgekomen, maar daarvoor moet ze niet bij de gemeente zijn.

Het is voor Tatiana de druppel. Na verschillende meldingen is zij het zat. Tatiana schakelt lokale media in om haar probleem en die van een zevental buren eindelijk opgelost te zien worden. Ze zijn namelijk klaar met de dumpende en asociale buurvrouw.

Zowel Woonbron als de gemeente Dordrecht laten in een reactie weten niet bekend te zijn met de voortdurende klachtenregen. Ja, er is wel eens één incidentje gemeld. Maar verder? Er wordt vooral niet ingegaan op individuele gevallen.

Individueel geval?
De vraag werpt zich op, hoe is het vol te houden dat dit om een individueel geval gaat? Als er meerdere buurtbewoners zeggen overlast te ervaren en er sinds 2023 zeker zeven keer melding is gedaan via de gemeentelijke Fixi-app van een vorm van overlast veroorzaakt door de betreffende buurvrouw, is er allang geen sprake meer van een individueel geval. Daarnaast: wat is er gedaan met alle meldingen aan de verantwoordelijke locatiemanager van de woningcorporatie?

Niemand bij Woonbron die daar antwoord op kan geven. Wat wel duidelijk is, is dat er “geen overlastmeldingen geregistreerd staan en we dus ook geen dossier kunnen opbouwen”, aldus een woordvoerder. Zijn de meldingen door de locatiemanager dan niet geregistreerd? En hoe verloopt de afhandeling van klachten die via de Fixi-app doorkomen en uiteindelijk op het bordje van Woonbron terechtkomen?

Fixi-meldingen
Uit drie reacties op de Fixi-meldingen van overlast blijkt dat die zijn doorgegeven aan de woningbouwvereniging. “De haag is eigendom van Woonbron. Uw melding is daarom doorgezet naar Woonbron.” We spreken 24 februari 2023. Wat is er met deze melding gedaan? Dat is bij Woonbron niet bekend.

Gelukkig geeft een nieuwe Fixi-melding daarop antwoord. Drie weken later waagt Tatiana namelijk een nieuwe poging om de rommel in de haag opgelost te zien worden. Een gemeenteambtenaar reageert: “Woonbron heeft aangegeven dat melder de gemeente moet bellen (…) Graag actie.”

Kort samengevat: de haag is volgens de gemeente van Woonbron, waarop de woningcorporatie aangeeft dat Tatiana voor de rommel in diezelfde haag bij de gemeente moet zijn. De rommel ligt er nu, twee jaar later, nog steeds.

Op gesprek bij Woonbron
Vragen over deze gang van zaken blijven onbeantwoord, door zowel gemeente als woningcorporatie. Geregistreerde Fixi-meldingen of niet, de instanties zeggen niet te weten waar dit allemaal over gaat. Wat kunnen ze dan wel? Tatiana de Groot uitnodigen om haar ervaringen binnenkort te delen in een gesprek op het kantoor van Woonbron, “aangezien bepaalde informatie in het artikel (van RTV Dordrecht red.) niet overeenkomt met onze eigen inzichten en waarnemingen”, aldus de uitnodiging per mail.

Tatiana zelf zegt sinds onze reportage overladen te zijn door positieve berichten van buurtbewoners. “Veel meer omwonenden hebben mij laten weten dezelfde overlast te ervaren. Dit had ik nooit verwacht.”

Reactie Woonbron:
"Woonbron en onze wijkpartners zetten ons dagelijks in om voor alle bewoners een veilige en prettige woonomgeving te creëren. Meldingen die bij ons binnenkomen, of via de gemeente bij ons gemeld worden, pakken wij op. Vaak worden meldingen direct vanuit de gemeente of vanuit een van onze andere wijkpartners aan een medewerker van Woonbron doorgegeven. Deze medewerker gaat dan met de melding aan de slag. De meldingen vanuit de gemeente maar ook die rechtstreeks bij Woonbron binnenkwamen, zijn behandeld, beantwoord en waar nodig opgevolgd.

Woonbron heeft recent een klein buurtonderzoek uitgevoerd op locatie, waaruit een ander beeld komt dan u in het artikel schetst. Daarnaast wil Woonbron in gesprek met degene die u heeft benaderd. Dit gesprek is ingepland en vindt binnenkort plaats. Bij dit gesprek is ook een medewerker van de gemeente aanwezig."

Lees meer over:

Nassauweg|

Meest gelezen

Parkeergarage Spuihaven per direct gesloten

Redactie Streek 56 | 15 apr 2025 15:00

Sliedrecht schrikt van brute overval: 'Ronduit brutaal'

Erik van Krimpen | 11 apr 2025 13:40

Brand bij olieproducent, honderd man op straat

Redactie Streek 56 | 11 apr 2025 14:23

Lees ook

Weer een aanrijding op Nassauweg: VSP wil opheldering

Het was weer raak op de kruising Nassauweg/Julianaweg: Op woensdagmiddag 5 januari vond daar de eers...