Geen water, maar fris
Wie dus zulke tekorten ontwikkelt, kan daar gezondheidsproblemen mee krijgen. In milde gevallen kan dat volgens de huisarts al snel opgelost worden door iemand in de schaduw te plaatsen en wat te drinken te geven met zout en suikers erin. Dat zorgt er namelijk voor dat het lichaam het vocht (en alles daarin) sneller opneemt. Géén gewoon flesje spa blauw dus, maar juist wat fris.
In ernstigere gevallen, wanneer iemand te lang in de zon zit en dus een hitteberoerte krijgt, moeten ze naar het ziekenhuis en aan het infuus. Men krijgt dan een oplossing met de juiste balans van zout, vocht en suikers toegediend dat ook wordt gebruikt bij diarree. "Dat soort kant-en-klare oplossingen neem je bijvoorbeeld mee naar de tropen en kun je gewoon bij je apotheek halen", tipt Hoogervorst.
Problemen vallen tot nu toe mee
Tot nu toe valt het volgens de huisarts erg mee met het aantal ouderen en andere patiënten dat binnenkomt met problemen door de hitte. "Ik heb best een grijze praktijk, maar het is tot nu toe best beperkt gebleven." Dat heeft volgens de arts vooral te maken met het feit dat extreme hitte hier in vergelijking met andere landen vrij laag ligt.
"In Spanje, waar het geregeld warmer dan 40 graden is, zie je dat er meer mensen bezwijken. Hier hebben we twee dagen dat het zo'n 35 tot 38 graden wordt. De meeste mensen zijn toch wel verstandig genoeg om zelf de schaduw op te zoeken of ze hebben een airco aan", aldus Hoogervorst. Dat neemt niet weg dat er wel risico's zijn. "Denk aan mensen die buiten werken, of die in warme ruimtes zitten. Maar het zijn uiteindelijk vooral de risicogroepen die er last van hebben."
Hoe herken je oververhitting?
Het Rode Kruis heeft een flyer gemaakt over de aanhoudende hitte. Daarin staat precies hoe je oververhitting herkent en wie er een verhoogd risico heeft. Het gaat dan vooral om jonge kinderen en ouderen. Hun lichamen passen zich minder snel aan aan extreme temperaturen. Jonge kinderen, met name zuigelingen, kunnen ook niet aangeven of ze dorst hebben of niet. Ouderen hebben juist minder dorstgevoel.
Ook mensen die veel buiten zijn lopen risico. Denk daarbij aan sporters en mensen die buiten werken die door hun inspanningen veel zweten en dus meer vocht verliezen. Daarnaast moeten ook evenementbezoekers oppassen, omdat daar volgens het Rode Kruis vaak sprake is van 'temperatuurverhogende omstandigheden.'
Oververhitting kun je op verschillende manieren herkennen. Het Rode Kruis waarschuwt voor de volgende symptomen: spierkramp, duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn, verward gedrag, ongebruikelijke vermoeidheid, lichaamstemperatuur boven de 38 graden en een versnelde hartslag.
Om oververhitting te voorkomen raadt het Rode Kruis aan om het huis zo koel mogelijk te houden, voldoende water te drinken en de zon en inspanning tussen 12.00 en 16.00 uur zoveel mogelijk te vermijden. Ook is het goed om een hoed of pet te dragen en zonnebrandcrème te gebruiken.