Dordrecht, Netherlands

Veengas boosdoener bij stilleggen rioolwerkzaamheden Sliedrechtse Vogelbuurt

De Fuutstraat waar werklui klachten kregen Google StreetView
De herstelwerkzaamheden aan het riool van de Vogelbuurt-Zuid in Sliedrecht hebben twee maanden stilgelegen vanwege een hoge concentratie methaangas onder de funderingen van het riool. Dat werd bekend op een bewonersavond die woensdagavond werd georganiseerd door de gemeente.
Trevyn van Houwelingen | Redactie Streek 56 | 4 september 2024 22:00 | Aangepast op 4 september 2024 20:47
Tijdens een verkennend bodemonderzoek voor de herstelwerkzaamheden van het riool in de Sliedrechtse buurt werd in eerste instantie de stof barium aangetroffen. Die stof kan in hoge concentraties dodelijk zijn, maar vrij snel bleek het te gaan om zo'n minieme hoeveelheid dat deze geen risico vormde voor de omgeving en werklui.

Toch werden de werkzaamheden even later alsnog stilgelegd. De reden: werklui in de Fuutstraat ontwikkelden massaal hoofdpijnklachten tijdens het werk.

Methaan
Na twee maanden van bodemonderzoek is de boosdoener aangetroffen: methaangas dat zich tientallen jaren heeft opgehoopt onder een funderingslaag bij het riool. Projectleider Louis Vooges van de gemeente Sliedrecht legt uit: "Het oude funderingsmateriaal wat er zat is qua dichtheid heel hoog. Normaal kunnen gassen ontsnappen door de fundering omdat deze poreus is, dat was hier niet het geval."

Sliedrecht is gebouwd op veengrond, daarin ontwikkelen zich van nature bepaalde gassen. De fundering is tientallen jaren geleden aangelegd de gassen hebben zich in de loop der jaren opgehoopt en zijn gaan rotten. Bij het verwijderen van de laag kwam het gas methaan in grotere hoeveelheden vrij. Dit broeikasgas, dat ontstaat bij een rottingsproces, verdrijft zuurstof uit de lucht en zorgt bij langdurige blootstelling voor hoofdpijn.

Ventilatoren en meetapparatuur
Projectleider Vooges laat weten dat er, nu er duidelijkheid is over de boosdoener, een plan is opgesteld om de werkzaamheden weer door te kunnen laten gaan: "Door middel van meetapparatuur monitoren we de hoeveelheid gassen die vrij komen bij de werkzaamheden. Ook loopt er een gecertificeerd meetkundige rond bij de werkzaamheden om de veiligheid te waarborgen. Om ervoor te zorgen dat het gas niet de wijk in komt wordt het vanuit de rioleringsslurf de lucht in geduwd met ventilatoren."

De gemeente benadrukt dat er in de komende maanden ook metingen worden uitgevoerd in de wijk om de veiligheid van de bewoners te waarborgen. Ook wordt de oude funderingslaag verwijderd en vervangen met een poreuzere laag waardoor de gassen makkelijker en in kleinere hoeveelheden ontsnappen.

De projectleider geeft aan voor het eind van september weer te willen gaan beginnen met de herstelwerkzaamheden. De einddatum ligt vanwege de vertraging nu ergens in april of mei 2025.

Lees ook

Geen treinverkeer tussen Dordrecht en Roosendaal

Als u met de trein richting Roosendaal reist, houd dan rekening met een langere reistijd. Van 16 tot...

Kogel bijna door de kerk: woningbouw Groen Van Prinstererschool stap dichterbij

Bijna twee jaar na het besluit van de gemeente Sliedrecht om de locatie van de Groen Van Prinsterers...

Monkey Town Sliedrecht vanaf vandaag weer open na waterschade

De noodgedwongen sluiting van Monkey Town Sliedrecht is voorbij. Twee weken geleden moest het indoo...

Geen treinen tussen Dordrecht en Roosendaal vanwege grootschalige werkzaamheden

Treinreizigers die gebruik maken van het spoor tussen Dordrecht en Roosendaal zullen van 16 tot en m...

Brug over de Noord tijdelijk dicht voor autoverkeer

Weggebruikers opgelet: van dinsdag 03 september 21.00 uur tot en met woensdag 04 september 05.00 uur...

Gemeente Sliedrecht wil ruim twee miljoen euro vrijmaken voor Noord-Zuidverbinding

Om te kunnen garanderen dat de bouw van het grootste infrastructuurproject van Sliedrecht in 2027 va...