Dordrecht, Netherlands

Waarom vogels, insecten en planten in de Noordwaard (Biesbosch) volgend jaar nog beter moeten floreren

2022 is een belangrijk jaar voor de Noordwaard, een nieuw en groot gebied net naast de Biesbosch dat de afgelopen jaren tot ontwikkeling is gekomen. De voormalige polder zorgt ervoor dat bewoners van Gorinchem droge voeten houden bij hoog water, maar de natuur profiteert er ook van.
Alexander Eleveld | 10 januari 2022 15:10 | Aangepast op 10 januari 2022 15:10
Spechten roffelen en grote lijsters zingen. En dat in de eerste dagen van januari. Thomas van der Es, boswachter ecologie bij Staatsbosbeheer in de Biesbosch, kijkt er niet van op. Het zachte winterweer van de afgelopen jaren heeft vaker voor records gezorgd. Wat ook hoort bij zo’n milde winter? Tienduizenden kieviten die overwinteren in Nederland, in plaats van af te zakken naar Frankrijk of Spanje. "De aantallen kieviten in de Noordwaard zijn door de zachte winter gigantisch", vertelt de boswachter.

Als haren op een hond
De Noordwaard is als onderdeel van het project 'Ruimte voor de rivier' sinds een jaar of zes bestemd als overloopgebied bij hoogwater. De voormalige landbouwpolder, gelegen tussen de Nieuwe Merwede en de Biesbosch, zorgt ervoor dat de inwoners van Gorinchem droge voeten houden.

Bijkomend voordeel is dat de natuur van het open landschap profiteert: “Veel Biesbosch-natuur voelt zich hier steeds beter thuis", zegt Van der Es. In opdracht van Rijkswaterstaat gaat Staatsbosbeheer het gebied nu voor een periode van tien jaar beheren, waarbij de doorstroom van het water voorop staat: “Als je hier niks zou doen als beheerder, dan groeit binnen de kortste keren de wilg hier als haren op een hond en dat is nou net niet de bedoeling", lacht de boswachter. "Maar het gebied mag wel verder ontwikkeld worden mét ecologische ambities en dat biedt enorme kansen voor de natuur.”

Weidevogels en ruimte
De in Nederland zeldzame blauwe kiekendief overwintert hier en in de zomer staat het langs de sloten vol dotterbloemen en paarse kattenstaart. "Als je dat maait en afvoert, dan heb je ieder jaar een bloemenzee. Daar profiteren insecten van en het open landschap is goed voor weidevogels. Staatsbosbeheer kan nu bepalen wanneer er het beste gemaaid kan worden om zo nog veel meer weidevogels een mooie plek aan te geven: "Het betekent ook dat je in het voorjaar het water misschien wat langer vast moet houden om paaigronden aan te bieden voor vissen."

Het zou leuk zijn als soorten waar het echt slecht mee gaat - zoals bijvoorbeeld de grutto - hier weer gaan broeden. Grutto's kennen het gebied al. Als ze uit het zuiden terugkeren naar Nederland, gebruiken ze de Noordwaard als verzamelplaats om uit te rusten en op te vetten: "Over een paar weken is dit dé beste plek van Nederland om grutto’s te zien”, zegt de boswachter, die dan zelf naar Texel is verhuisd om daar boswachter te worden.

"Maar dit is een gebied, daar slinger ik dan zeker even met de auto doorheen als ik hier op familiebezoek ben."

Dit bericht komt van mediapartner Rijnmond

Meest gelezen

Live op YouTube RTV-Ridderkerk: Sinterklaasintocht 2024

Redactie Streek 56 | Jasmijn Thomassen | 16 nov 2024 09:00

Hoera, Sinterklaas is er weer! Zo zag de intocht in Dordrecht eruit

Corrado Francke | Redactie RTV Dordrecht | Stijn van der Poel | 16 nov 2024 15:58

Lees ook

Wolf naar de Biesbosch? 'Kwestie van tijd'

De Biesbosch is een plek in onze regio waar de wolf zich prima thuis kan voelen. Dat stellen onderzo...

Uitbreiding Nieuwe Dordtse Biesbosch: natuuroevers, graslanden en duizenden kilo's grond

Het Dordtse natuurgebied de Nieuwe Biesbosch wordt uitgebreid. De komende maanden wordt een laatste ...

Honingbijen verjagen wilde bij in de Biesbosch: 'Leg regels op'

Er is een bijenprobleem in de Biesbosch in Dordrecht. Driekwart van de honingbijen snoept daar de ne...

Na vijf jaar filmen is nieuwe film over de Biesbosch af

Het begon allemaal met een bever. Documentairemaker Bas Kakes werkte vijf jaar geleden aan een film ...

Eindelijk is het zover: de 'beverBuzz' gaat de weg op

Het was nog even proefrijden deze woensdag, maar vanaf zaterdag 6 juli is het zover. Tot en met 1 se...

Pasgeboren reekalf gespot door camera in Dordtse Biesbosch

Er is een reekalf gespot in de Biesbosch in Dordrecht. Dat is te zien op één van de twaalf camera’s ...