De handtekeningenactie van de asielzoekers op de boot is ondertekend door 120 mensen en leest als volgt: “Wij willen Hakima terug op onze AZC-locatie in Hendrik-Ido-Ambacht. Zij heeft zich een jaar lang vol voor ons en de mensen hier ingezet. Ons was beloofd dat zij op het schip kon blijven werken, nu is ze onverwachts ontslagen en wij eisen openheid en een eerlijk onderzoek.”
“Wij hebben meermaals gevraagd aan de locatiemanager en enkele andere werknemers wat er met Hakima gebeurd is. Daarop krijgen we te horen dat we daar niet meer over moeten beginnen en onze mond moeten houden. Soms volgt daarop nog het verkapte dreigement dat wij anders zelf ook niet meer op de boot welkom zullen zijn.” aldus Ahmad Altalha, de woordvoerder van de 120 ondertekenaars. “Dat geeft ons als bewoners een onveilig gevoel, terwijl we juist hier zijn gekomen om angst achter ons te laten.”
Meta Kamphuis van SP-Dordrecht ging eerder dit jaar al langs bij de Marconiweg in Dordrecht: “Toen ik hen daar sprak hing er een goede sfeer zonder spanning. Het zijn nette mensen die graag als hele groep door wilden verhuizen naar de boot in Hendrik Ido Ambacht. Toen ik vorige week op de boot langskwam was die sfeer omgeslagen door het ontslag van een persoon die het vertrouwen van de bewoners had. Nu begrijp ik van de bewoners dat ze bang zijn bang om zich uit te spreken.”
Marconiweg
Hakima was als locatiemanager onder de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid nauw betrokken bij de groep bewoners toen zij nog in de vluchtelingenopvang aan de Marconiweg in Dordrecht woonden. Daar heeft ze zich ingezet om het verblijf zo aangenaam mogelijk te maken voor de bewoners en in een jaar een vertrouwensband met hen opgebouwd, die nog altijd gekoesterd wordt.