Dordrecht, Netherlands

Oorlogsherinneringen in boekvorm: hoe vader van Henk 't Jong dwangarbeid overleefde

Een boek van historicus Henk 't Jong vertelt het verhaal van oorlogsbrieven van zijn vader aan het thuisfront. Normaal houdt 'T Jong zich bezig met middeleeuwse geschiedenis, maar voor dit verhaal dook hij in de geschiedenis van zijn eigen vader en moeder. "Een wereld ging voor mij open."
Redactie Streek 56 | Tristan Kans | 16 oktober 2024 12:00 | Aangepast op 16 oktober 2024 11:29
De brieven, die de vader van historicus en schrijver Henk ’t Jong vanuit een Duits werkkamp aan zijn moeder schreef, onthullen een aangrijpende persoonlijke geschiedenis die tot nu toe in de schaduw bleef. De historicus dacht in eerste instantie dat de soms intieme brieven iets te persoonlijk waren voor het publiek. "Echter dacht ik na een tijd dat het wel uniek was. Een historisch verhaal aan de hand van de emoties en kijk van mijn vader in een werkkamp in Berlijn."

Vondst tijdens opruiming
Het ontstaat allemaal als Henk 't Jong in 2008 het huis van zijn overleden moeder opruimt. Tussen de spullen ontdekt hij de brieven van zijn vader, die als dwangarbeider in een vliegtuigmotorenfabriek bij Berlijn werkte. "Een wereld ging voor me open, want er werd over deze geschiedenis niet tot in zulk detail gepraat", vertelt hij. De brieven bieden een bijzondere blik op het leven van een gewone jongen uit Sliedrecht, die volwassen werd in tijden van oorlog.

In bijna honderd levendige en realistische brieven beschrijft Henk's vader zijn belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij vertelt over de meidagen van 1940, de honger, de bombardementen en de lange weg terug naar huis. Het boek is geen fictie, maar bestaat uit harde historische feiten en persoonlijke ervaringen. Henk benadrukt dat de liefde tussen zijn ouders alles overwon, ondanks de uitdagingen die ze tegenkwamen.

Erfgoed en herinnering
De brieven tussen zijn vader en moeder zijn vaak waar beladen. Het stel is namelijk vlak voor het verplichte vertrek van vader pas getrouwd. Dwangarbeider Cees 't Jong heeft in totaal maar drie keer kort verlof om iedereen weer te kunnen zien en de brieven zijn verder de enige manier voor Cees om de prille liefde warm te houden.

Met het boek, getiteld Pa's oorlog, wil Henk 't Jong niet alleen de geschiedenis van zijn ouders levend houden, maar ook een breder publiek bewust maken van de impact van oorlog op het dagelijkse leven bij de mensen destijds. Het boek biedt een intieme blik op de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog door de ogen van een gewone Sliedrechter.

Kijk hieronder onze reportage over het boek:

Lees meer over:

Oorlog|Sliedrecht|Boek|Berlijn|

Meest gelezen

Hoog water Dordtse Biesbosch: tot aan knieën in de blubber

Redactie Streek 56 | 14 okt 2024 08:30

Lees ook

Komst nieuwbouw op plek Groen van Prinstererschool krijgt groen licht

De gemeenteraad van Sliedrecht heeft dinsdagavond ingestemd met een raadsvoorstel voor het te bouwen...

Waar kunnen Sliedrechtse creatievelingen nog terecht na sloop scholen?

Het zijn niet de beste tijden voor Sliedrechtse creatievelingen. Twee van hun onderkomens, de Groen ...

Van Sliedrechtse parkeerplaats naar hitlijsten en Beste Zangers: de opmars van SERA

De Sliedrechtse zangeres Sera de Bruin werd bekend met video's op social media, waarin ze nummers v...

Gemeente Sliedrecht verzekert zich van bouwgrond: 'Noodzakelijk'

De gemeente Sliedrecht heeft de Wet Voorkeursrecht Gemeenten ingezet. Op die manier kan grond die be...

Bushalte aan Sliedrechtse Thorbeckelaan blijft op zijn plek

Goed nieuws voor Sliedrechters: de bushalte aan de Thorbeckelaan blijft. Dit nieuws is een hele oplu...

Kogel bijna door de kerk: woningbouw Groen Van Prinstererschool stap dichterbij

Bijna twee jaar na het besluit van de gemeente Sliedrecht om de locatie van de Groen Van Prinsterers...