Van der Eijk is opgegroeid op een boerderij langs de Dordtse Kil, zijn vader maakte de Watersnoodramp zeer actief mee. Je zou kunnen zeggen dat leven met het water voor deze heemraad in het bloed zit. Hij spreekt zelf van een ‘lange worsteling’ om overtollig water in deze regio weg te werken.
Tijdens de tocht over het eiland raast herfststorm Ciaran over Nederland. De heemraad noemt het tijdens windkracht zes en een regenbui ‘ klassiek waterschapsweer’. Terwijl de witte schuimkoppen op de golven zichtbaar worden in de Nieuwe Merwede legt de heemraad uit hoe hij bij de waterschappen terecht is gekomen.
Van der Eijk: “Na mijn studie waterbeheersing aan de Universiteit van Wageningen kwam hij dan ook vrij snel bij de waterschappen te werken. Eerst voor het waterschap Groote Waard en na het samengaan van een aantal waterschappen in 2005 is hij actief bij waterschap Hollandse Delta.”
Watersysteem
De heemraad heeft ondertussen de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, maar toen het waterschap hem vroeg om nog een termijn aan te blijven kroop het bloed waar het niet gaan kan. In zijn portefeuille heeft de Dordtenaar het onderhouden en optimaliseren van het watersysteem in het waterschap. Belangrijk om te vermelden is dat het hier gaat om water voor landbouw, natuur en stedelijke parken: "Voor het drinkwater moet je toch echt bij Evides zijn", aldus van der Eijk.
In zijn rol als bestuurder is de heemraad verantwoordelijk voor de invoer en uitvoer van water op het eiland van Dordrecht. Van der Eijk legt uit: “Water wordt bij droogte ingevoerd door hevels, waarvan er tien op het eiland te vinden zijn. Bij extreme regenval, zoals de laatste drie weken van oktober het geval was, wordt er juist extra water weggepompt door de acht gemalen die Hollandse Delta in Dordrecht beheert.”