Het zijn de woorden van oprichter Emine Osmanoglou. Zij is de Huiswerkhulp destijds in Alblasserdam gestart om een plek in het dorp te creëren waar kinderen op een laagdrempelige manier hun vragen kunnen stellen. "Leerlingen komen hier met vragen die ze op school niet kunnen stellen of waar geen tijd voor is."
Een van de leerlingen die veel profijt heeft van huiswerkhulp is Mahmoud. Door persoonlijke aandacht heeft hij zijn niveau Frans dit jaar al flink weten te verbeteren. "Als ik hier naartoe kom, dan krijg ik een-op-een les en ga ik ook dieper in op de stof. In de klas zijn er nog dertig andere leerlingen."
Vakkennis
Naast de persoonlijke aandacht bieden de huiswerkvrijwilligers ook vakkennis. Zo is elke vrijwilliger bevoegd leraar en worden alle vakken, van wiskunde en scheikunde tot Engels en Latijn, goed vertegenwoordigd in het team.
Voor goede huiswerkbegeleiding is die vakkennis echt nodig, iets wat niet elke ouder heeft en hoeft te hebben, volgens Emine.
"De basisschool lukt vaak nog wel voor ouders, maar tijdens de middelbare school wordt het al heel ingewikkeld. Als ouder kan je niet van alles op de hoogte zijn."
Trots met een keerzijde
Piet Plaizier, vrijwilliger van het eerste uur, is trots op het feit dat ze al voor het twintigste jaar op rij huiswerkhulp kunnen aanbieden. Toch is er ook een keerzijde. "Ik ben niet trots op feit dat we nodig zijn, dat is vooral jammer. Toch vind ik het wel ontzettend leuk om te doen."
Piet legt uit hoe hij al veel kinderen heeft weten te helpen. "Een leerling komt hier met een vraag en krijgt vervolgens een vorm van uitleg. Als huiswerkvrijwilliger kijk ik dan wat ze wel en niet aanpakken. Op een gegeven moment gaan de oogjes lichtgeven en begrijpen ze het." Het zorgt er volgens Piet voor dat leerlingen een stuk makkelijker mee kunnen komen op school. Toch denkt de pensionado voorlopig nog niet aan stoppen. "Zolang als dat we leven en zolang het nodig is gaan wij door."
Bekijk hieronder de reportage over de huiswerkhulp in Alblasserdam.