Het verbeteren van taalachterstand is een belangrijk onderdeel van de Dordtse onderwijsvisie. Daarom investeert de gemeente hiervoor een aanzienlijk bedrag, en kan de extra bijdrage die van ouders gevraagd wordt beperkt blijven.
Voorkomen taalachterstand
"We vinden het belangrijk dat elk kind in Dordrecht kansrijk, veilig, gezond en met plezier kan opgroeien”, aldus wethouder Onderwijs Peter Heijkoop. “We willen kinderen optimale kansen bieden om zichzelf, hun talenten en de wereld om hen heen te ontdekken. Het voorkomen van taalachterstand is hierbij essentieel."
De verandering van de wet Kinderopvang betekent dat vanaf 1 januari 2021 peuters met een Voor- en vroegschoolse (vve)-indicatie 6 uur per week langer naar de kinderopvang gaan en daar extra taalondersteuning krijgen. Dat was tot nu toe 10 uur per week.
3 uur per week langer naar de kinderopvang
Peuters die in een vve-groep zitten, maar zelf geen vve-indicatie hebben, gaan 3 uur per week langer naar de kinderopvang. Voor de overige peuters in de kinderopvang verandert er niets.
In de Dordtse Onderwijsvisie hebben de gemeente Dordrecht en de onderwijspartners uitgesproken zich te focussen op de meest kwetsbare kinderen. Om die reden kiest de gemeente er voor om veruit het grootse deel van de kosten van de extra investering in de Nederlandse taalbeheersing van die kinderen te betalen.
Het bedrag per kind dat de gemeente Dordrecht per maand bijdraagt is tussen de 520 en 800 euro per kind met een vve-indicatie en zonder recht op kinderopvangtoeslag.
Ouders van alle peuters die in een vve-groep zitten zullen ook om een extra bijdrage worden gevraagd. De eigen ouderbijdrage is inkomensafhankelijk. Het verschilt daarom per kind.
Ouders zonder recht op kinderopvangtoeslag zullen ongeveer 4 tot 8 euro per maand extra gaan bijdragen. De kinderopvangorganisaties brengen zelf ouders mondeling en schriftelijk op de hoogte van alle wijzigingen.