De werkzaamheden zijn inmiddels begonnen en de plannen voor de nieuwe inrichting van de buurt staan vast. “Op een gegeven moment moeten we knopen doorhakken¨, zei de wethouder eerder deze week. De gemeenteraad van Zwijndrecht besprak de herinrichting van de Vogelbuurt tijdens de raadsvergadering van afgelopen dinsdag. Dit overleg was alleen bedoeld om terug te kijken op de stroeve samenwerking tussen buurt en gemeente. Tijdens de vergadering liepen de gemoederen hoog op.
Buurtbewoners uit de voormalige klankgroep van dit project waren uitgenodigd om tijdens deze vergadering te spreken. De gemeente wil de Vogelbuurt wapenen tegen klimaatverandering en de kans op wateroverlast en hittestress verminderen. Naast dat de verouderde riolering wordt vervangen, wordt ook de openbare ruimte volledig nieuw ingericht. Zo komen er meer bomen en minder parkeerplekken. Bewoners zijn het niet eens met die gang van zaken.
Zij herhalen hun teleurstelling over de plannen die nu definitief zijn. Ook zijn ze teleurgesteld in hoe de gemeente met de buurt is omgegaan. Zij vinden dat er niet genoeg is geluisterd naar de klankbordgroep die hiervoor eerder is opgericht. “We zijn niet tegen de herinrichting, we zijn juist blij, maar niet over de leugenachtige manier waarop dit proces verloopt”, aldus bewoner Jan van Herwijnen.
Aandachtspunten
De klankbordgroep is al vanaf 2021 in gesprek met de gemeente over de herinrichting van de Vogelbuurt. Aandachtspunten waren vooral het verwijderen en verplaatsen van parkeerplaatsen, het planten van een stuk meer bomen en de verbreding van trottoirs. Ze dienden begin deze maand een petitie in tegen de plannen, met 200 handtekeningen van buurtbewoners.
Ondanks vele contactavonden met de gemeente voelden de buurtbewoners zich erg ongehoord in hun zorgen over de uiteindelijke plannen. “Openbaarheid van bestuur? Niet in Zwijndrecht dus”, spreekt bewoner Anne-Marie van Leggestee de raad toe.
Raadsvergadering
De vergadering had niet als doel om deze punten opnieuw aan te snijden. De werkzaamheden zijn op 31 maart begonnen. “Wij wilden dit op de agenda omdat we merken dat het nog steeds een intensief gespreksonderwerp is”, aldus Lia Prins van GroenLinks. Verschillende partijen zeggen niet te begrijpen hoe de samenwerking zo is verzuurd.
Ook worden er vraagtekens gezet bij de mededeling van het college dat veel bewoners juist wel blij zijn met de plannen: “Hoe kan er zo een verschil zitten tussen de geluiden die wij horen van het voormalig klankbord en de uitleg van het college?”, vraagt Joël Vogel van ChristenUnie.
Voor de toekomst
Wethouder Van Dongen stelt dat er genoeg openheid is geweest vanuit de gemeente naar de bewoners: “Er is veel over gesproken, alles waar meningsverschillen over waren is steeds ter sprake gebracht en er zijn continu adviezen gevraagd”.
Zij sluit verdere samenwerking met een dergelijk klankbord voor de Vogelbuurt wel uit: “Als je al in de bouw bent blijf je wel in contact met de bewoners, maar het eerlijke verhaal is wel dat daar geen aanpassingen meer in komen." De raad concludeerde dat er geleerd moet worden van deze samenwerking, zodat de bewonersparticipatie voor toekomstige projecten in andere buurten beter verloopt.