Journalist Jordy Nijenhuis werd begin mei aan de Grevelingenweg mishandeld. Hij was aan het werk als fotograaf bij een brand bij Coolrec. Een buurtbewoner vond dat hij zijn auto verkeerd had geparkeerd en gaf de journalist vervolgens klappen. Nijenhuis deed aangifte bij de politie. Omdat hij journalist was en aan het werk was, zou zijn aangifte hoge prioriteit moeten krijgen. Maar die is deze week in een laatje bij de politie beland.
Door de samenwerking PersVeilig tussen politie, de NVJ, het Openbaar Ministerie en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren geven politie en OM een hoge prioriteit aan opsporing en vervolging van de verdachten van agressie en geweld tegen journalisten.
Journalisten hebben door de samenwerking PersVeilig dezelfde rechtspositie gekregen als medewerkers met een publieke functie. Daarmee heeft de politie zich onder andere gecommitteerd aan het feit dat meldingen van agressie en/of geweld tegen journalisten directe opvolging krijgen. Terwijl de aangifte van Nijenhuis dat nu niet krijgt.
De politie laat in een schriftelijke verklaring weten dat de mishandeling los staat van Nijenhuis zijn werk als journalist. "Hij is niet mishandeld in zijn hoedanigheid als journalist terwijl hij bezig was met het uitvoeren van deze werkzaamheden."
"Ik ben vanuit mijn huis de auto ingestapt om beelden te gaan maken bij een brand in Dordt", is voor Nijenhuis het handelen van de politie onbegrijpbaar. "Volgens mij ben ik vanaf het moment dat ik de auto instap, bezig met het uitvoeren van mijn journalistieke taken. Als privépersoon had ik daar niets te zoeken dus zou ik er ook nooit geweest zijn."
Veiligheidscoördinator Peter ter Velde van PersVeilig is het ook niet met de beslissing van de politie eens. "Je kunt niet een soort knip maken en zeggen van: nou ja, hier gaat het dan om een privépersoon en hier gaat het om een journalist want dat wordt veel te ingewikkeld. Hij was er als journalist, hij was herkenbaar als journalist, hij is ook kenbaar gemaakt als journalist, hij heeft gezegd wie hij was en waar hij daar zijn werk deed. Dan lijkt het me evident dat je vervolgens ook op die manier door de politie behandeld wordt."
De politie laat weten dat het een bewuste keuze is om geen prioriteit te gegeven aan de aangifte van Nijenhuis. "Nadat de aangifte is opgenomen is deze enkele dagen later gewogen en heeft er toe geleid dat op dit moment er geen nadere opvolging over plaatsvindt. De betrokken fotograaf is hierover geïnformeerd."
Ter Velde laat het er niet bij zitten. "Ik zou de politie en het Openbaar Ministerie willen oproepen om opnieuw naar deze zaak te kijken en het niet zomaar in de la te laten verdwijnen."