Uit cijfers blijkt dat jongeren vaker kozen voor een HBO- of WO-opleiding. Volgens het UWV zijn er in de Drechtsteden juist mensen nodig op MBO-niveau, vooral op het gebied van de zorg, techniek en logistiek.
De meeste studenten in het mbo volgen een opleiding binnen Zorg (1.380), Welzijn (850), Gastvrijheid (410), Communicatie, media en design (400) en ICT (370). De vijf meest populaire opleidingen zijn: Mbo-verpleegkundige (490), Verzorgende-IG (340), Onderwijsassistent (290), Sociaal werker (220) en Mediavormgever (220). Een opleiding in de zorg biedt zeer gunstige arbeidsmarktperspectieven, meent het UWV. Ook voor ICT zijn de perspectieven gunstig. De animo voor technische opleidingen in bouw, installatie metaal en carrosserie is echter niet zo groot, terwijl het arbeidsmarktperspectief wel zeer gunstig is omdat er veel technische vakkrachten nodig zijn.
WW-uitkering
Over het algemeen hebben jongeren juist meer kansen op de arbeidsmarkt, door de vergrijzing en de vraag om gediplomeerden. Het aantal jongeren dat is de WW terecht is gekomen is dan ook gedaald. Jongeren profiteerden van de aantrekkende economie en de gunstige arbeidsmarkt en vonden snel werk. Van de 646 jongeren die in 2023 wel in de WW kwamen, had 9% geen startkwalificatie. Dat wil zeggen een diploma havo, vwo, mbo-niveau 2 of hoger.
“Alle jongeren zijn heel hard nodig op de arbeidsmarkt”, vertelt Willem Schrijver, Arbeidsmarktadviseur Drechtsteden. “Voor jongeren zonder startkwalificatie zijn er ook kansen. Zij kunnen certificaten halen of een praktijkverklaring. Ook leerwerktrajecten zoals BBL- en BOL-trajecten bieden perspectief op een baan en op verdere ontwikkeling. Het Leerwerkloket, het Regionaal Werkcentrum of SBB kunnen hierover informatie geven.”