Ook de mensen die hun leven lang als gevolg van oorlogssituaties problemen ondervonden worden herdacht.
In Dordrecht is er ook ruimte om te herdenken. Traditiegetrouw vind er een ceremonie plaats op het Sumatraplein bij het algemene oorlogsmonument.
Programma:
19.00 – 19.30 uur: interkerkelijke herdenkingsdienst in de Singelkerk, Singel 192. De Kerk is om 18:30 geopend. Om nadrukkelijk stil te staan bij honderd jaar algemeen kiesrecht zullen ditmaal vooral vrouwen de dienst dragen. Na afloop van de bijeenkomst begeven de belangstellenden zich op eigen gelegenheid naar het Sumatraplein.
19.30 – 19.45 uur: deelnemers aan de stille tocht verzamelen zich op het Oranjepark, ter hoogte van het Johan de Wittgymnasium, waar de stoet geformeerd wordt. Vertegenwoordigers van instanties die een krans of bloemen zullen leggen, stellen zich op aan het begin van de stoet. Overige belangstellenden verzamelen zich op het Sumatraplein.
19.45 uur: aanvang van de stille tocht vanaf het Oranjepark naar het Sumatraplein.
19.55 uur: aankomst van de stille tocht op het Sumatraplein.
19.55 uur: Kranslegging door burgemeester van Dordrecht, de heer A.W. Kolff en mijnheer D.F.M. Schalken- den Hartog, plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad.
19.58 uur: trompetter speelt het signal ‘Taptoe’.
20.00 uur: twee minuten stilte.
20.02 uur: zingen van het eerste en het zesde couplet van het Wilhelmus. Daarna volgt een toespraak van de burgemeester en vervolg van de kranslegging.
Om circa 20.20 uur: Défilé langs monument.
20.45 uur: Herdenkingsconcert in de Wilhelminakerk aan de Blekersdijk 41. Het concert kent dit jaar een ander karakter: jongeren, waaronder leden van een popkoor, zingen eigentijdse liederen bij een serie korte verhalen. Voorafgaand aan het concert, waarvan de organisatie in handen is van de Stichting Bijzondere Concerten, zullen de burgemeester en de voorzitter van de stichting het woord voeren.
Op TV Dordrecht wordt ook stilgestaan bij 4 en 5 mei. Op zaterdag is vanaf 18.00 uur een impressie te zien van de Joodse herdenking
'De dag van de vernietiging', die voor het eerst ook in Dordrecht gehouden wordt. Vanaf 22.00 uur is ook een samenvatting van de herdenking op het Sumatraplein te zien.