Dordrecht, Netherlands

Raad buitenspel bij onder water zetten van Hel en Zuilespolder?

De Zuilespolder Foto: Corrado Francke
Als het aan Rijkswaterstaat ligt, wordt rivierwater toegelaten in de Hel- en Zuilespolder en zal de polder in de Biesbosch veranderen in een getijdengebied met kreken. Maar veel partijen in de gemeenteraad én verantwoordelijk wethouder Tanja de Jonge zien dat nu niet zitten. Ze zijn bang voor de effecten van PFAS, dat in de grond zit, op mens en natuur.
Marjolein Vos | 5 maart 2024 09:00 | Aangepast op 5 maart 2024 09:00
Het is niet de eerste keer dat er in de Dordtse commissievergaderingen over dit onderwerp wordt gesproken. De plannen liggen er al langer, maar nu lijkt er toch vaart achter te zitten. Ze maken onderdeel uit van Europese plannen die vastgelegd zijn in de Kaderrichtlijn Water. Die richtlijn heeft als doen de de kwaliteit van oppervlakte- en grondwater in Europa te waarborgen.

Dat wil Rijkswaterstaat onder meer doen door het onder water zetten van gebieden. Dat moet uiterlijk in 2027 uitgevoerd zijn. Eind vorig jaar kreeg wethouder Tanja de Jonge van de verantwoordelijk minister te horen dat de plannen veranderd zijn in een projectbesluit. En heeft grote gevolgen voor de inbreng van de raad.

Geen gegevens over effecten PFAS
In het radioprogramma Studio De Witt spraken partijen en de wethouder dit weekend over hun zorgen. Margret Stolk van de VSP heeft er een raar onderbuik gevoel bij. Rijkswaterstaat weet volgens haar zelf nog niet eens wat de gevolgen zijn van PFAS en toch willen ze de polder onder water zetten. De gemeente had bij Rijkswaterstaat aangedrongen om met onderzoeksgegevens te komen, over de effecten van de vervuilende stoffen in de bodem. Maar dat heeft de organisatie nog niet gedaan.

Dat hoeft ook niet, volgens Eshan Nouzari, omgevingsmanager van Rijkswaterstaat. Hij gaf dinsdag tekst en uitleg aan de raad. “Wij moeten gewoon aan wettelijke kaders voldoen. Daar bovenop zijn verduidelijkende vragen gesteld, onder andere wat doet PFAS op mensen en natuur. Maar dat zijn niet vragen waar vanuit het wettelijk kader antwoord op moet komen. Dat zijn vragen die ontstaan zijn uit zorgen die de gemeenteraad heeft.” Er is nu ook officieel geen toestemming van raad meer nodig, als er een projectbesluit ligt van de minister, legt hij uit.

Buitenspel
Voor Marco Stam van Fractie Van Waardhuizen is het duidelijk. Hij heeft er geen vertrouwen meer in dat de gemeente nog iets aan het plan kan veranderen. “Wat is onze positie nog? Het is een ministerieel besluit. Je voelt op je klompen aankomen, dat je eigenlijk niks te vertellen hebt. Stolk van de VSP hoopt door de krachten van de partijen in de raad te bundelen toch nog invloed te kunnen uitoefenen. Wethouder Tanja de Jonge is het daarmee eens en moedigt de raad aan tegen het plan te stemmen. “Rijkswaterstaat zegt heel simpel: de grond blijft in het gebied”, licht De Jonge toe. “Maar wat gebeurt er als je grond weer van beneden naar boven gaat halen? Als je het continue in getijden heen en weer gaat bewegen? Daar willen we gewoon antwoorden op.”

Dat standpunt deelt Jeanine Lammens van de VVD. Volgens haar zit in de bodem van de polder drie keer de toegestane hoeveelheid PFAS en het is beter om dat te laten zitten. “PFAS tast je immuunsysteem aan en heeft ook gevolgen voor de vruchtbaarheid, denken ze.” Dan is het niet goed om het met het water te verspreiden, meent ze. “We moeten zuinig zijn op wat we hebben.”

Uitstel, geen afstel
Een opsteker voor de gemeente en andere tegenstanders van het nu onder water zetten van de polder: Rijkswaterstaat heeft de procedure voorlopig met een paar maanden uitgesteld. In de tussentijd hoopt De Jonge dat er antwoorden komen op de vragen die de raad gesteld heeft. “We gaan alles in het werk stellen om te kijken waar we nog wel aan de touwtjes trekken.”

Luister hier het gesprek in Studio De Witt over de Hel- en Zuilespolder terug.

Lees meer over:

Hel- en Zuilespolder|

Meest gelezen

Na 51 jaar einde verhaal voor Kees' bloemenzaak: 'Het was een geweldig avontuur'

Redactie Streek 56 | Tristan Kans | 24 dec 2024 17:30

Explosie bij huis in Brikstraat, dat vorig jaar ook al doelwit was

Redactie RTV Dordrecht | Rijnmond | 23 dec 2024 07:59

Lees ook

Dordtse raad stuurt brandbrief naar minister om Hel- en Zuilespolder

Bijna alle Dordtse raadsleden ondersteunen een dringende brief aan minister Barry Madlener van Infra...

Gemeente stelt meer eisen aan verandering Hel- en Zuilespolder: ‘Dit moet je niet zomaar opgeven’

Het gemeentebestuur van Dordrecht wil dat Rijkswaterstaat het plan om rivierwater door de Hel- en Zu...

Plannen aangepast aan Hel- en Zuilespolder: ‘Blijft meer groen behouden’

Rijkswaterstaat krabbelt terug op het idee om de Hel- en Zuilespolder onder water te zetten. Het nie...