Grondeigenaren, die het Belthurepark wilden bouwen in de polders, stapten naar de Raad van State omdat ze forse schade zeggen te leiden door de aanpassing van het bestemmingsplan.
BDP Ontwikkeling, dat veruit de meeste poldergrond voor de villawijk kocht, claimt negen miljoen euro van de gemeente Dordrecht. Andere grondeigenaren claimen ook schade, maar hoeveel is niet bekend.
De Raad van State oordeelt dat de gemeenteraad de wijziging van zijn visie op de polders (groen houden in plaats van bebouwen) goed onderbouwd heeft.
Hoewel de beroepen van de projectontwikkelaar en grondeigenaar ongegrond verklaard zijn kan Dordrecht nog altijd schadeclaims verwachten. Die kunnen volgens de Raad van State als 'gewone' planschade door de gemeente behandeld worden.
Het plan voor de bouw van Belthurepark, ook bekend als Golf en Wonen, dateert van 2010 en ging uit van de bouw van 220 villa's en een golfbaan. Door de crisis werd de bouw uitgesteld.
Onder aanvoering van Beter voor Dordt, dat de polders groen wil houden, besloot de gemeenteraad echter het bestemmingsplan van bouwgrond terug te draaien naar agrarisch gebied.
Toen de ontwikkelaars dat doorkregen werd op basis van het nog geldende oude bestemmingsplan een nieuw plan ingediend voor 94 villa's, twee-onder-één-kap woningen en appartementen, zonder golfbaan.
Dordrecht wees ook dat plan af, omdat opgevraagde aanvullende gegevens, onder meer over ontsluiting van het gebied, naar de zin van de gemeente te lang op zich lieten wachten.
Ín een eerste reactie laat de gemeente Dordrecht weten "blij te zijn met deze uitspraak, die de polders definitief groen houdt".