Dordrecht, Netherlands

RIVM: eten uit moestuinen ongevaarlijk

Volgens het RIVM is het in principe veilig om gewassen te eten uit de moestuinen in Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht. Toch worden mensen in een straal van 1 km rond DuPont en Chemours geadviseerd met mate eigen groenten te consumeren.
Leo Roubos | 7 maart 2018 12:15 | Aangepast op 7 maart 2018 12:15
In groenten en fruit uit moestuinen verder dan een kilometer van de fabriek zijn de concentraties van GenX zo laag dat de gewassen veilig kunnen worden gegeten.

10 moestuinen

In totaal werden 10 moestuinen rond de fabriek van DuPont en Chemours onderzocht. In Dordrecht en Papendrecht op drie locaties en op vier in Sliedrecht. Er zijn daar monsters genomen van drie soorten groenten (blad-, knol- en vruchtgroenten). In alle moestuinen zijn sporen van GenX gevonden waarvan de hoeveelheid niet kon worden vastgesteld. In 14 % van de monsters rond de fabriek is GenX gevonden in meetbare hoeveelheden.

Hoogste

Op één locatie, minder dan 1 kilometer ten noordoosten van de fabriek, zijn hogere concentraties GenX in groenten als andijvie, bieten, selderij, sla en tomaten gevonden dan op de andere 9 locaties.

Deze hoogste concentraties zijn gebruikt om te berekenen of het veilig is groenten uit moestuinen te eten. “Daarbij is aangenomen dat mensen hun leven lang uitsluitend groenten uit hun eigen tuin eten. Onder deze worst-case omstandigheden overschreed de blootstelling van beide stoffen via voedsel de gezondheidskundige grenswaarden niet. Als de blootstelling onder deze grenswaarden blijft is deze veilig,” zo meldt het RIVM.

Er worden nog aanvullende grondmonsters uit de moestuinen geanalyseerd op de hoeveelheid GenX. Begin mei zijn hiervan de resultaten bekend. Dan moet blijken of de grond waarop de gewassen worden geteeld ook geschikt zijn voor moestuingebruik.

Gemeenten

Hoewel het niet onverwacht is dat de stoffen in de omgeving van de bedrijven worden aangetroffen, zijn de drie betrokken gemeenten toch geschrokken van deze uitkomsten en conclusies. Inwoners die, soms jarenlang, gezond en biologisch bezig zijn met het verbouwen van hun eigen groente, krijgen ongewenst mogelijk deze stoffen binnen. En nu geldt zelfs het advies om binnen 1 kilometer van het bedrijf de consumptie te matigen. “Dat is een heel vervelende boodschap voor onze inwoners.”


De gemeenten blijven erbij dat de uitstoot aan banden gelegd moet worden. “We vinden dat deze stoffen niet thuishoren in het milieu, niet in ons water, niet in ons voedsel. Het is aan de veroorzaker om dit op te lossen en de consequenties van hun handelen te dragen. De drie betrokken gemeenten hebben om die reden de bedrijven aansprakelijk gesteld.”

Meest gelezen

Wantijbrug tijdelijk afgesloten voor verkeer

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 3 sep 2024 14:59

Lees ook

Na zeven jaar afscheid van oud-burgemeester Kolff

Oud-burgemeester Kolff nam, na zeven jaar lang, op donderdag 29 augustus afscheid tijdens een beslot...

Einde verhaal voor Fit-Kidz: eigenaar stopt na gedwongen sluiting

Eigenaar Dani Munoz trekt de stekker uit zijn geliefde Fit-Kidz. Het nieuws komt naar buiten als rea...

Onderzoek: zorgen over PFAS in deze streek veel groter dan landelijk

Inwoners van de regio Dordrecht maken zich bovengemiddeld zorgen over de gezondheidsrisico’s van de ...

Afscheid Ridderkerkse raadsleden Erna de Wolff en Ronald Lapaer

Erna de Wolff van de Christen Unie had voor het zomerreces aangekondigd afscheid te nemen als raadsl...

Dordtse Uberchauffeurs in opstand tegen mobielgebruik tijdens rijden

We weten allemaal dat het geen goed idee is om je mobiel te gebruiken tijdens het rijden. Toch zijn ...

Nieuwe Nederlanders leren de taal door samen te borduren

Mensen samenbrengen door middel van het samenwerken aan een mooi project. Dat is wat Hillie den Best...