In de twee veiligheidsrisicogebieden mocht de politie iedereen controleren op het bezitten van messen en andere wapens. In totaal vonden er tien preventieve fouilleracties plaats. Die blijken succesvol en effectief te zijn geweest, want aantal incidenten in de twee gebieden is in de afgelopen periode afgenomen.
Niet verlengen
Daarom hebben de gemeente Ridderkerk, het Openbaar Ministerie en de politie nu besloten dat het verlengen van de twee veiligheidsrisicogebieden niet nodig is. "Preventief fouilleren heeft een grote inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van mensen. Daarbij neemt het aantal incidenten af. Dat maakt dat we hebben besloten om de veiligheidsrisicogebieden voor nu niet te verlengen. We blijven ons uiteraard wel inzetten voor de veiligheid in deze gebieden. Ik bedank de politie voor hun grote inzet die in Ridderkerk goed is ontvangen", zo legt burgemeester Marco Oosterwijk uit.
Andere politie-acties
Het niet verlengen van de veiligheidsrisicogebieden betekent niet dat er op het gebied van veiligheid op straat nu niks meer gaat gebeuren in Ridderkerk. De komende twaalf maanden zet de politie in op andere acties.
Zo vinden er regelmatig verkeerscontroles plaats, waarbij voertuigen onderzocht en inzittenden gefouilleerd kunnen worden. Ook zal de politie de middelbare scholen extra in de gaten houden. Burgemeester Oosterwijk: “Mocht de komende maanden blijken dat het toch nodig is om weer over te gaan op veiligheidsrisicogebieden, aarzelen we absoluut niet om hierover afstemming met het Openbaar Ministerie en de politie te hebben.”
In onze streek komt het niet vaak voor dat de burgemeester een veiligheidsrisicogebied aanwijst. De laatste keer was in september 2021, toen de bebouwde kom van Alblasserdam en de industrieterreinen onder verscherpt toezicht kwamen te staan. De reden: een aantal ernstige incidenten in de gemeente.