De Ara leeft op het schip van Gerard van Katwijk in de Dordtse Wolwevershaven, waar hij in een hok op het dek van de boot verblijft. Dit verblijf wordt door verschillende partijen in twijfel getrokken.
"Ik laat iedere morgen de hond uit. Ik en buurtbewoners horen vaak de ara schreeuwen", aldus raadslid Cees Venderbos van de Partij voor de Dieren. Zelfs tijdens slecht weer zoals regen, sneeuw of harde wind is de vogel buiten te zien volgens Venderbos.
Buurtbewoners hebben meerdere keren melding gemaakt van de situatie bij de gemeente, politie en de Landelijke Inspectiedienst Dierernwelzijn (LID), wat leidde tot inspecties en juridische stappen.
Inspecties en dwangsommen
De LID heeft de situatie meerdere keren gecontroleerd. Volgens de inspecteurs voldoet het verblijf van de Ara niet aan de wettelijke normen, met als belangrijkste klacht dat het hok te klein zou zijn voor de vogel.
“Een ara spant alleen zijn vleugels als hij vliegt. Hij kiest er zelf voor om daar te gaan zitten, ook weleens als het regent,” vertelt Van Katwijk, die de beschuldigingen van te weinig ruimte afwijst. "Hij kan gewoon naar binnen als hij wilt." Tijdens de inspecties werd tevens opgemerkt dat er onvoldoende verrijkingsmateriaal, zoals speelgoed of bodembedekking, aanwezig was om de vogel mentaal uit te dagen.
Van Katwijk pareert de kritiek door te stellen dat er wel degelijk verrijking aanwezig was, zij het niet in de standaardkleuren die vaak in de winkels worden verkocht. “Er was bijvoorbeeld een kartonnen doos, een kokosnoot en een wollen trui,” vertelt hij.
Na twee inspecties kreeg Van Katwijk een dwangsom opgelegd. Desondanks bleef de situatie volgens de LID onveranderd. In januari 2025 werd er opnieuw een controle uitgevoerd, waarbij werd vastgesteld dat de huisvesting van de Ara nog steeds niet was aangepast.
Dit leidde tot nieuwe boete en een opdracht voor de eigenaar om het verblijf van de vogel te verbeteren. Als Van Katwijk dit niet doet, wordt de LID genoodzaakt verdere stappen te ondernemen, inclusief het in bewaring nemen van de Ara als dit nodig blijkt.
Onacceptabele leefomstandigheden
Raadslid Venderbos uit al een tijd kritiek op de situatie: “Het is schurend dat dit de derde ara van deze man is in anderhalf jaar,” zegt hij. Hij en andere buurtbewoners claimen dat het dier niet goed wordt behandeld en dat de leefomstandigheden onacceptabel zijn. Van Katwijk noemt dat onjuist, volgens de schipper is het nog altijd dezelfde ara.
In reactie op de zorgen van de Partij voor de Dieren heeft de gemeente Dordrecht aangegeven mee te gaan met het advies van de LID. De wethouder laat weten dat de situatie in de gaten wordt gehouden en dat de LID blijft optreden tegen de gebrekkige huisvesting van de Ara. Als de eigenaar geen verbetering aanbrengt, zal de LID verder onderzoek doen en mogelijk de kosten voor de verbeteringen verhalen op Van Katwijk.
'Slachtoffer van een hetze'
Gerard van Katwijk blijft echter van mening dat er niks mis is met de situatie. “Ik ben zelf ook slachtoffer van deze hetze,” zegt hij "Afgelopen zomer heeft er zelfs iemand veel uitgehaald op mijn schip. Waarschijnlijk iemand die mij kan zien als ik het schip verlaat. Er zijn dingen vernield, deurtje van de kooi gesloopt en dus open gelaten. Ik heb hier aangifte van gedaan, maar ik denk niet dat ze er nog iets mee gaan doen. Stel dat ze morgen mijn schip in de brand steken en ik kom om dan hebben zie in ieder geval iets om mee te beginnen."
Volgens de eigenaar is er geen reden tot zorg en voldoet de huisvesting van de vogel aan alle eisen. "Zo ver ik weet zijn er geen wetten over hoe groot een kooi van een ara moet zijn." Van Katwijk betwist de beschuldigingen van mishandeling en laat weten (nog) geen boetes te hebben ontvangen. Er is volgens hem alleen gedreigd met dwangsommen.
De zaak ligt nu in handen van de rechter, die naar verwachting op 4 maart 2025 een uitspraak zal doen over de toekomst van de Ara. Tot die tijd blijft de controverse rondom het verblijf van de papegaai onopgelost.
Bekijk hier de reportage over de ara in de Wolwevershaven: