De vacature kan Jasmijn al wat wijzer maken als het gaat om de eisen. Zo moet ze twee referenties geven van werkgevers die ervaring met haar hebben. Ook moet ze in Dordrecht wonen. De brief moet gericht zijn aan Zijne Majesteit de Koning en kan zowel online als per post verstuurd worden.
De invulling van de rest van de sollicitatiebrief mag Jasmijn helemaal zelf bepalen. Voor PvdA-politicus Rob Oudkerk, die in 2018 meedeed in de strijd om het burgemeesterschap in Amsterdam, was die invulling persoonlijk. Hij benoemde in zijn brief niet zijn sterke punten, maar juist zijn zwakke punten en wilde daarmee aantonen dat hij over een flink staaltje zelfreflectie bestond.
Persoonlijke noot
Ook onze eigen waarnemend burgemeester, Peter van der Velden, vindt dat de sollicitatie persoonlijk moet zijn. “Je kan daar inschrijven wat de gemeente zo bijzonder maakt voor jou. Je moet schrijven met je gevoel en blijdschap over Dordrecht.” Van der Velden is ook ontzettend blij dat Jasmijn wil solliciteren. “Ik vind dat iedereen die er belangstelling voor heeft een brief moet schrijven om op gesprek te komen met de commissaris van de Koning.”
Ook in onze regio krijgt Jasmijn tips. Zo heeft Margreet van Driel, burgemeester van Papendrecht, de gouden tip. “Ga eens wandelen door de stad. Drink een kop koffie met de mensen. Het gaat erom dat je verbinding zoekt met de inwoners.” Van Driel was zelf eerst wethouder van Zoetermeer toen ze burgemeester werd. Per toeval kwam ze uiteindelijk in het bestuurlijke vak. “Ik was nog niet politiek actief en ze zochten met spoed een nieuwe wethouder. Toen werd ik benaderd en dacht ik: ik probeer het gewoon ook al weet ik niet of ik het kan.”
De rol van wethouder lag Van Driel minder dan de rol die ze nu heeft. ”Als burgemeester kun je echt boven de partijen staan. Zo sta je soms op de achtergrond maar soms ook op de voorgrond”, aldus Van Driel.
Steeds minder sollicitanten
Het burgemeesterschap is de laatste jaren steeds minder in trek. Sinds 2016 is het aantal sollicitaties afgenomen met 40 procent, blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat komt onder andere door het aantal bedreigingen aan het adres van burgemeesters. Ook wordt het ambt politieker ervaren door de burgemeesters. Voor Jasmijn betekent dit wellicht dat ze minder concurrentie krijgt als kandidaat. Wordt zij de nieuwe burgemeester van Dordrecht?
Bekijk het in de tweede aflevering van Jasmijn wil burgemeester worden: