Meteorenzwerm
De Perseïdenzwerm keert jaarlijks terug in de maand augustus. Het restmateriaal van de staart van komeet Swift Tuttle zorgt voor een groot aantal vallende sterren. Dat kan oplopen tot wel 100 vallende sterren per uur! Toeschouwers hebben de beste kans om de sterren te zien vallen tijdens het hoogtepunt van de zwerm: in de vroege ochtenduren op 12 en 13 augustus.
Meteorenzwermen worden veroorzaakt door puinwolken die achterblijven in het kielzog van kometen. De aarde vliegt door deze puinwolken op haar weg rond de zon. De kleine stof- of steenkorrels komen met zo’n hoge snelheid de atmosfeer binnen dat ze door de wrijving met de lucht verbranden. Zo produceren ze een flits die langs de hemel trekt. Om het verschijnsel te kunnen waarnemen moet het weer wel meewerken, bij bewolking valt er weinig te zien.
Niet geheel toevallig heeft volkssterrenwacht Mercurius voor komend weekend de bezoekuren verruimd. Bezoekers kunnen tot half twaalf 's avonds terecht om de nachtelijke hemel af te speuren. Bezoekers kunnen ook een presentatie over vallende sterren volgen. De meteoren zouden dit jaar een bijzonder indrukwekkend spektakel moeten opleveren omdat de maan op de ochtenden van 12 en 13 augustus slechts voor ongeveer 10 procent verlicht is. Daardoor vallen de meteoren duidelijker op in het donker.
Planetarium
Sterrenwacht Mercurius is recentelijk begonnen met de bouw van een nieuw onderdeel op het dak. Het moet het enige planetarium van Zuid-Holland worden. Dit planetarium is een grote koepel waarin 3D-films en videobeelden van planeten en sterrenstelsels geprojecteerd gaan worden. De sterrenwacht hoop met deze nieuwe attractie de bezoekersaantallen op te kunnen krikken. Op dit moment ontvangt de sterrenwacht zo’n 7000 bezoekers per jaar.
De sterrenwacht kan een deel van het benodigde bedrag zelf betalen maar om het resterende bedrag bij elkaar te verzamelen vraagt ze steun van de gemeente. De rest moet via crowdfunding verzameld worden, maar dat vordert nog niet heel snel. Van het streefdoel van 60.000 euro is nog net geen 1000 euro opgehaald.
Bekijk hieronder de video over Sterrenwacht Mercurius: