In de maand juli werd het afvalbrengstation gemiddeld door 500 inwoners per dag bezocht. Na een maand steekproeven te hebben uitgevoerd, kwam HVC erachter dat er ongeveer 100 bezoekers per dag niet uit Dordrecht kwamen. Inmiddels hebben deze intensievere steekproeven ervoor gezorgd dat het aantal niet-Dordtenaren bijna nul is.
Kosten
Afvalbrengers komen van buitenaf, omdat de gemeente Dordrecht als beleid heeft dat inwoners niet hoeven te betalen voor het wegbrengen en ophalen van grof afval, aldus de afvalverwerker. Dit houdt dus ook in dat de afvalstort ‘vrij’ te bezoeken is. In omliggende steden moeten inwoners wel betalen voor een bezoek aan de afvalstort.
De gemeente Dordrecht betaalt voor haar inwoners voor het verwerken van grof afval. Deze kosten worden aan de inwoners vervolgens doorberkend in de zo geheten ‘afvalstoffenheffing’. Door middel van de controles zorgt HVC ervoor dat de (extra) kosten die gemaakt worden door inwoners die niet uit Dordrecht komen, niet bij de gemeente terecht komen.
Steekproeven
Op de website van HVC verschilt het per afvalbrengstation in de regio of er vermeld wordt dat er steekproeven worden gedaan. Zo wordt er bij afvalbrengstation Hendrik-Ido-Ambacht vermeld dat een HVC-pas verplicht is, bij Dordrecht dat er steekproeven worden gedaan en bij Papendrecht staat niets vermeld.
Bij de entree van de milieustraat in Dordrecht wordt om een document gevraagd waarop staat dat iemand inwoner van Dordrecht is. Dit kan een rijbewijs zijn, maar zelfs een factuur met een huisadres is genoeg als bewijs. HVC geeft aan dat er verder niks met deze gegevens wordt gedaan.
Komt een bezoeker niet uit Dordrecht? Dan zijn de consequenties niet groot, er wordt vriendelijk verzocht naar het afvalbrengstation te gaan in de gemeente waar de persoon woont.