De Peringatan Ride Out, zoals de motortocht heet, is een jaarlijks evenement. De organisatie is een samenwerking tussen mensenrechtenorganisatie PAK en twee motorclubs. Tijdens het evenement leggen motorrijders afkomstig uit allerlei hoeken en gaten van het land een route af. De rit ging zaterdag 12 april van start in Middelburg.
De datum 12 april is niet zomaar gekozen. Op deze dag werd in 1966 president Chris Soumokil van de Republiek der Zuid-Molukken geëxecuteerd. Het motorevenement is bedoeld om aandacht te vragen voor de huidige (politieke) situatie op de Indonesische eilandengroep.
'Boodschap overbrengen'
Halverwege de middag arriveerde de menigte bij het Europaplein voor een tussenstop. Daar kwamen meerdere sprekers aan het woord. "Op de Molukken is de 'Orembaai' het vaartuig dat de mensen verbindt. Vandaag zijn het de motoren die onze Molukse boodschap van verbondenheid overbrengen", opende president Bertus Harte van motorclub Para Siempre.
"Dordrecht heeft geen Molukse wijk, maar wel een Molukse gemeenschap die haar stem wil laten horen. Wij voelen ons verbonden met die gemeenschap, omdat we niet tegen verdrukking kunnen. En daarom zijn we hier om een punt te maken. Namelijk dat de mensenrechten worden geschonden en er een leegroof plaatsvindt", zei Harte.
Oproep aan de gemeenteraad
Vervolgens voerde Ernst Kaya, voorzitter van de Dordts-Molukse stichting Masohi, het woord. "Met 200 adressen is de Molukse gemeenschap in Dordrecht en omstreken vertegenwoordigd. Ik wil de gemeenteraad oproepen om vragen te stellen aan de nationale overheid over financiering van wapens aan Indonesië."
Met dat geld vinden schendingen van het humanitair oorlogsrecht op de Molukken en de genocide in Papoea plaats. We vragen met deze tocht aandacht voor deze situaties. Het samenbrengen van onze krachten maakt dat we vandaag 4.000 euro hebben opgehaald voor onderdrukte Molukkers", vertelde hij. Vervolgens volgde een luidt applaus van de toeschouwers.
'Groot statement'
"Ken je de geschiedenis? Dit is een dag voor ons om Molukkers te steunen en op deze manier laten we een stukje solidariteit zien", vertelt motorrijder Glenn. Een andere motorrijder uit Woerden hoopt dat de optocht ook wordt opgemerkt door de Nederlandse politiek. "Het statement dat we willen maken is heel groot. De Molukkers willen onafhankelijk zijn maar Indonesië houdt dat tegen. We hopen dat ze daar meer rechten krijgen", zegt hij.
Motorrijdster Eveline noemt de bijeenkomst 'indrukwekkend'. "Dat we met zoveel samenkomen geeft aan hoe krachtig we zijn. Aan de ene kant is het heel feestelijk, aan de andere kant doe ik het voor het goede doel", besluit ze. De stoet vervolgde haar weg rond 16.00 uur richting Krimpen aan den Ijssel, het eindpunt van de tocht.