Dordrecht, Netherlands

65-plussers springen op de motor: ‘Het leven is kort, je moet ervan genieten!’

Het aantal ouderen op de motor groeit flink. Van alle leeftijdsgroepen is de groei in de groep 65-plussers volgens het CBS het grootst. “Ik heb regelmatig wel een half lege winkel, de verkoopcijfers zijn bizar hoog.”
Coen Theuwis | 12 juni 2024 08:30 | Aangepast op 11 juni 2024 16:36
“Ze komen overal vandaan, laatst heb ik nog een motor verkocht aan iemand uit Sneek”, vertelt motorverkoper Frank Bakker. Hij bestiert samen met zijn ouders en zus BNM Motoren in Dordrecht en herkent de groeiende interesse van de senior in motorrijden.

In 2019 bezaten nog zo’n 70 duizend 65-plussers een motor, vijf jaar later is dat met bijna de helft toegenomen. De grootste groep motorrijders (193 duizend) loopt ook tegen haar pensioen. Hebben ze meer tijd en meer geld te besteden?

Oude liefde roest niet
Fokko van der Straaten (69) had in zijn jongere jaren meerdere motoren, maar toen de kinderen kwamen was het gedaan. Nu hij met pensioen is, begon het toch weer te kriebelen. “Het is toch een gevoel van vrijheid dat je ervaart. En het sociale hè”, legt hij uit. “Motorrijders groeten elkaar. Dat deden ze vroeger al en nu doen ze dat nog steeds.”

Van der Straaten bespaarde niet op zijn hernieuwde kennismaking met de motor. “Het leven is kort, dus je moet er een beetje van genieten.” Het werd een jong, tweedehands exemplaar dat van alle gemakken is voorzien. “Een automaat, stoelverwarming, cruisecontrol…”, somt hij op. “En mijn vrouw kan ook makkelijk mee achterop.”

Comfort, daar valt de 65-plusser voor, is de ervaring van Frank Bakker. “Je kunt ze geen racemonster verkopen, maar een lekkere toermotor daar lopen ze wel warm voor”, duidt hij de klandizie. “Vooral voor een goede tweedehands zijn ze te porren.” En wat mag dat dan kosten? “Tussen de 5 en 10 duizend euro heb je al een een goeie.”

Lees meer over:

Economie|vrije tijd|motor|

Meest gelezen

Wantijbrug tijdelijk afgesloten voor verkeer

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 3 sep 2024 14:59

Lees ook

Online supermarkt neemt volautomatisch distributiecentrum in gebruik

Online supermarkt Picnic heeft in Dordrecht zijn tweede gerobotiseerde distributiecentrum van het la...

Slimme regiogenoten vallen in de prijzen bij Dordtse Scale Innovation Awards

Wat doe je met schoon zand en klei nadat je vervuilde bagger hebt gereinigd? En hoe kun je zonneveld...

Vijftig jaar bougies, bmw's en barhangen bij MC Contact

Men schrijft 4 april 1973, en in het ondertussen afgebroken café de Meijerse Kat, bij de pont naar P...

Voorlopig geen lawaaiflitsers in Dordrecht

Auto’s en motoren die met veel kabaal door de straten racen. Een doorn in het oog van de Dordtse VVD...