Op 28 juni 2024 heeft de 'billenknijper' twee keer toegeslagen. De eerste melding komt van een moeder, die haar 11-jarige dochter thuis heeft opgevangen. Het meisje zegt huilend tegen haar moeder dat ze betast is door een man die achter haar aan komt fietsen. Diezelfde avond zit C. aan de billen van een vrouw bij winkelcentrum Sterrenburg, terwijl hij langs haar loopt. De vrouw blijft stomverbaasd achter, blijkt uit camerabeelden.
Een dag later, op 29 juni, is het weer twee keer raak. In het Dordtse centrum wordt een vrouw in haar borsten geknepen. Ze is onderweg naar haar werk. Vervolgens slaat hij weer toe bij een vierde slachtoffer, die onbekend is gebleven. Diezelfde avond wordt C. aangehouden.
'Giftige cocktail'
Op de bewuste dagen zag C. naar eigen zeggen 'alleen maar korte rokjes' en werd hij geleidt door 'behoefte aan spanning'. "Ik had heel veel wiet en cocaïne gebruikt en drie dagen niet geslapen. En ik had mijn anti-psychotische medicijnen niet ingenomen. Door de verdoving voelde ik niks, ik wou graag weer energie voelen", hakkelde de Dordtenaar in de rechtszaal.
Als vervolgens de psychiater van C. aan het woord komt wordt pas duidelijk hoe de vork in de steel zit. "Meneer heeft een chronische bipolaire stoornis. Een manische periode in combinatie met cocaïne, heel veel wiet en alcohol heeft gezorgd voor een giftige cocktail. Daardoor is C. een paar dagen de weg kwijt geweest", legt hij uit.
'Hij kan er niks aan doen'
"In zo'n situatie slaat hij wild om zich heen op zoek naar spanning. Wanneer hij weer is geland dan is het kwaad al geschied. De stap naar het gebruiken van drugs is onderdeel van de stoornis, hij kan zich in zo'n manische periode niet verweren. Oftewel: hij kan er helemaal niks aan doen", vertelt de psychiater stellig.
Advocaat Roelofsen gaat daarin mee. "Dit is een zaak die alleen maar verliezers kent. Toen de verdachte in detentie zat heeft hij op de luchtplaats as in zijn haren gesmeerd. Meneer is niet strafbaar, maar een patiënt", betoogt ze.
Geen hulp
Toch vindt de officier dat de Dordtenaar wél deels toerekeningsvatbaar is. "Sinds dat hij 21 jaar oud moet hij medicatie innemen en geen drugs gebruiken, maar hij heeft toch besloten om het te doen. Hij heeft zichzelf in de situatie gebracht", verklaart ze.
Een paar weken voor de aanrandingen had C. brandvlekken op zijn broek. Volgens de familie ging het toen al niet goed met hem, maar er kwam geen hulp. Het heeft toen uitgemond in drugsgebruik en de aanrandingen. Hoe het met de slachtoffers gaat is niet duidelijk geworden tijdens de zaak.
Vonnis
De rechter besluit meteen uitspraak te doen, na een beraad van ongeveer 20 minuten. "Het rapport van de psychiater vind ik heel helder. De feiten staan vast, maar kunnen meneer niet worden aangerekend. Hij krijgt geen straf, maar er moet goede zorg worden georganiseerd. Eigenlijk een soort doe-opdracht", besluit de rechter.
De Dordtenaar heeft al wel 48 dagen vastgezeten. Hij krijgt het laatste woord. "Ik heb er heel veel spijt van", zegt hij. "Ik had niet door dat ik aanranding aan het doen was. Bij mijn aanhouding zeiden ze dat pas tegen me. Toen vroeg ik: wat is dat?", besluit hij.