Dordrecht, Netherlands

Bekritiseerd fitnesstraject voor ouderen mag van de Dordtse raad wél van start

De pilot ‘Powerful Ageing’ mag van de Dordtse gemeenteraad van start, maar zónder het bekritiseerde ‘verplichte karakter’ van het fitnesstraject voor ouderen. In buurgemeenten Zwijndrecht en Sliedrecht werden eerder moties aangenomen om de pilot af te breken, al is hierover nog geen definitieve beslissing gemaakt.
Corrado Francke | 17 maart 2025 17:00 | Aangepast op 17 maart 2025 13:52
Het eindoordeel is namelijk niet in handen van de lokale politiek, maar van het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Sociaal. Op 27 maart wordt daar een besluit genomen over de vorm en voortgang van de pilot, laat een gemeentewoordvoerder weten.

Powerful Ageing is een fitnesstraject dat inmiddels in meerdere gemeenten in de streek wordt uitgevoerd. De ouderen in de Drechtsteden die het fitnesstraject volgen, hebben zich gemeld voor hulp via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Zij kunnen bijvoorbeeld zelf bepaalde taken in het huishouden niet meer uitvoeren of hebben moeite met traplopen.

Langer fit en zelfredzaam
In plaats van deze huishoudelijke taken meteen uit handen te nemen, wordt met de pilot eerst gekeken wat ouderen zelf nog kunnen doen als die spierkracht getraind wordt. Zo zouden ouderen langer fit en zelfredzaam blijven. Het traject duurt veertien weken lang, waarin ze twee keer per week onder toeziend oog van een fysiotherapeut trainen.

Volgens de Sociale Dienst Drechtsteden wordt altijd eerst onderzocht of iemand gebaat is bij de training. Er is een telefonische screening en vervolgens wordt een deel van die mensen uitgenodigd voor een intake bij een fysiotherapeut. Powerful Ageing blijkt uiteindelijk voor zo'n dertig procent van de mensen die op intake is geweest, geschikt te zijn.

Dordrecht later dan andere gemeenten
In de lente van vorig jaar is de pilot gelanceerd in de gemeenten Alblasserdam, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht. De gemeente Dordrecht wil er op 1 april mee van start, al probeerde een deel van de raad daar afgelopen week een stokje voor te steken.

Via een motie riepen vijf partijen namelijk op om de start uit te stellen en eerst af te wachten op evaluaties uit Sliedrecht en Zwijndrecht. In die twee gemeenten is vanuit de gemeenteraad opgeroepen om Powerful Ageing te stoppen omdat de pilot als te dwingend en verplicht zou worden ervaren.

Niet verplicht, wel vrijwillig
In Dordrecht kreeg een soortgelijke motie echter geen steun: 12 raadsleden waren voor, 26 tegen. Wel werd een voorstel aangenomen waarin wordt opgeroepen het traject niet verplicht te stellen, maar aanvragers van huishoudelijke ondersteuning te motiveren om vrijwillig mee te werken aan de pilot.

De beslissing ligt dus bij de Gemeenschappelijke Regeling Sociaal, maar wethouder Chris van Benschop is daarbinnen voorzitter van het Algemeen Bestuur. In het overleg op 27 maart zal ze ervoor pleiten de pilot in Dordrecht als optie aan te bieden, maar niet te verplichten.

‘Ongenuanceerd en onjuist beeld’
Algemeen directeur Jeroen Laarhuis van Powerful Ageing bijt inmiddels flink van zich af. Op de website van traject schrijft hij dat nieuwsberichten een ‘ongenuanceerd en onjuist beeld’ van het programma schetsen. “Wij benadrukken dat de betreffende deelnemers aangevoerd door de media, zich niet bij ons hebben gemeld, en dat de gang van zaken zoals in de media geschetst voor ons niet herkenbaar is.”

Lees meer over:

Powerful Ageing|

Lees ook

Bekritiseerd fitnesstraject op de schop: ‘Verplicht karakter een struikelblok’

De bekritiseerde fysioproef ‘Powerful Ageing’ binnen de Drechtsteden wordt flink aangepast. Om het o...