Dordrecht, Netherlands

Bittere mijlpaal voor actievoerders: 250ste protest bij Chemours

Een mijlpaal voor actiegroep ‘Gezondheid Vóór Alles’: zaterdag 18 januari was de 250ste keer dat er bij Chemours geprotesteerd werd. “Ik hoop niet dat er nog 250 keer bijkomen”, aldus Kees van der Hel, voorman van de actiegroep.
Joram Niese | 20 januari 2025 15:00 | Aangepast op 20 januari 2025 15:00
Chemours was afgelopen weken weer onderwerp van gesprek vanwege het lekken van de stof tetrafluorethyleen (TFE). Volgens hoogleraar toxicologie Jacob de Boer van de Vrije Universiteit van Amsterdam zorgt het niet voor acuut gevaar, maar voor de actievoerders is het wél extra reden om te demonstreren.

Vanwege het negatieve jubileum, het was de 250ste keer, werd zaterdag een emmertjesprotest gehouden. Bij zo’n protest storten omwonenden van Chemours ‘vervuilde grond´ terug op de stoep van de fabriek. “Het is schandalig dat het allemaal zo lang moet duren en dat de economie boven milieu gaat. Dat is onbegrijpelijk”, aldus één van de actievoerders. “Ik probeer hier dan ook elke week te staan.”

Landelijke politiek
Het gevoel van machteloosheid bij de demonstranten werd door het aanwezige Tweede Kamerlid Geert Gabriëls (GroenLinks/PvdA) onderschreven. Hij wijdt dat gevoel aan het gegeven dat actie vanuit de politiek langzaam op gang lijkt te komen. Toch gebeurt er volgens hem wel het één en ander. “Zo is er een motie aangenomen om een Nederlands PFAS lozing verbod te organiseren. Helaas is die nog niet uitgevoerd en grijpt de staatssecretaris toch weer terug op een Europees verbod wat heel lang op zich laat wachten.”

De lokale Dordtse fractie van GroenLinks/PvdA stelt dinsdag in de raadsvergadering vragen aan het college van burgemeester en wethouders over de situatie rondom Chemours.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Geert Gabriëls GroenLinks/PvdA
Reactie Chemours
Chemours laat in een schriftelijke reactie weten “geraakt te zijn” door de zorgen van omwonenden: “We zijn onderdeel van onze omgeving, een belangrijke werkgever en veel van onze medewerkers wonen ook in de omgeving en we willen een goede buur zijn. Om die reden gaan we de komende maanden bijeenkomsten organiseren met de inwoners van een aantal omliggende gemeenten om te luisteren en spreken over de zorgen die leven.”

Verder geeft Chemours aan door de jaren heen meerdere investeringen te hebben gedaan om de uitstoot van PFAS te verminderen. Zo zijn er tientallen miljoenen geïnvesteerd voor nieuwe filterinstallaties, heeft het bedrijf een intentieverklaring ondertekend waarin zij aangeven te helpen bij het herstellen van vervuilde moestuinen en zoekt men naar manieren om binnen het productieproces te innoveren.

RTV Dordrecht was aanwezig bij het 250ste protest van actiegroep Gezondheid Voor Alles, bekijk hieronder de beelden.

Lees meer over:

Chemours|

Meest gelezen

Man uit Zwijndrecht (34) na kettingbotsing overleden

Rijnmond | Redactie Streek 56 | 15 jan 2025 11:29

Lees ook

Leidingbreuk bij Chemours leidt tot aangifte: 'Het moet een keer stoppen'

Meta Kamphuis, omwonende van het Dordtse chemiebedrijf Chemours, heeft aangifte gedaan naar aanleidi...

Kamervragen over lekkage Chemours: gevolgen voor gezondheid?

De SP-fractie in de Tweede Kamer heeft vragen gesteld na de lekkage bij Chemours afgelopen dinsdag. ...

Chemours lekt gevaarlijke stof na leidingbreuk

Een onderdeel van chemiebedrijf Chemours heeft korte tijd tetrafluorethyleen gelekt. Deze zeer zorgw...

Staatssecretaris bezoekt Dordrecht voor gesprek over PFAS

Staatssecretaris Chris Jansen van Milieu heeft vrijdag een bezoek gebracht aan Dordrecht. Hij ging i...

Weer vraagt Chemours om een vergunning waarbij 'belangrijke informatie ontbreekt'

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft een negatief advies gegeven over een aanvraag van...

Civiele rechtszaak in aantocht tegen Chemours wegens PFAS-uitstoot

Adviesbureau Pelican Key Legal Consultancy (PKLC) hoopt in februari 2025 een rechtszaak aan te spann...