Dordrecht, Netherlands

Bloemen en herdenking, vijf jaar na gezinsdrama Dordrecht: 'Ze waren heel geliefd'

Ieder jaar staan nabestaanden stil bij een gedenksteen RTV Dordrecht
Nabestaanden hebben het familiedrama in de Dordtse wijk Sterrenburg herdacht met bloemen en een moment van stilte. De gebeurtenis aan de Heimerstein, maandag exact vijf jaar geleden, kostte Maryori (27), Nicolle (12) en Naiomy (8) het leven. De dader, politieman Wendell C. (35), bracht zichzelf om het leven.
Corrado Francke | 10 september 2024 16:45 | Aangepast op 10 september 2024 15:37
De gezinsmoord maakte veel los in en om Dordrecht. Ook bij voetbalvereniging VV Wieldrecht, waar moeder Maryori en dochter Nicolle lid van waren, was de schok groot. Reden voor Daphne van der Klei, in die tijd teamgenote van Maryori, om een jaarlijks herdenkingsmoment op touw te zetten.

Gedenksteen en herdenking
Een jaar na het incident is in het Oostkilpark een gedenksteen geplaatst, vlakbij de straat waar het drama zich afspeelde. Sindsdien wordt ieder jaar een kleine herdenking georganiseerd, bestaande uit een wandeling van de voetbalvereniging naar de gedenksteen.

Ook deze keer werden er ter plekke bloemen gelegd en volgde een moment van stilte. "Niet iedereen kon meelopen, maar we waren toch met een mooie groep."

Herinneringen
Hoewel het verlies in de wijk nog altijd zwaar valt, wordt ook met een glimlach aan de dames gedacht. "Wij herdenken ze ook om hoe ze waren, en dat was alledrie met een lach. Er zijn vooral mooie herinneringen waar we dan aan denken, ze konden altijd lekker dansen in de kleedkamer", merkt Van der Klei op.

Terug naar 9 september 2019. Na zijn dienst als agent haalt Wendell C. zijn dienstwapen op uit het politiebureau aan de Overkampweg. Even later komt de verontrustende melding van de schietpartij binnen bij de meldkamer.

Onderbuikgevoel
"Op dat moment was er al het een en ander op het nieuws en zagen we al een foto van de straat", herinnert Van der Klei zich. "Dan krijg je toch een beetje een onderbuikgevoel. Op een duur weet je het, maar wil je het nog niet geloven. Toen zijn wij door de trainer bij elkaar geroepen tijdens voetbal, zodat we bij elkaar konden zijn."

Het verlies van de sportieve dames komt hard aan bij VV Wieldrecht, ondanks dat Maryori en Nicolle nog niet lang bij de club zaten. "Ze waren in korte tijd heel geliefd en écht onderdeel van de club. Het waren mensen die zich goed in de groep mengden, daar deden ze ook zelf heel erg hun best voor."

Voetbal verbindt
Maar voetbal verbindt, blijkt ook vijf jaar na de gezinsmoord. Zeker nu het 'oudste' meidenteam, met veel oud-teamgenootjes van Nicolle, is samengegaan met de vrouwenploeg, waar Maryori speelster was. Vriendinnen van de oudste dochter in één team met vriendinnen van de moeder, dus. "Dat vonden we een mooie gelegenheid om er dit jaar extra bij stil te staan", benadrukt Van der Klei.

RTV Dordrecht maakte deze beelden van de herdenkingsbijeenkomst afgelopen maandag:

Lees ook

Papendrechtsebrug nacht afgesloten vanwege onderhoud

Rijkswaterstaat voert in de nacht van 23 september op 24 september onderhoud uit aan de Papendrechts...

Gezondheidscentrum GOED tijdelijk ontruimd

Het gezondheidscentrum GOED aan de Jan Luykenstraat in Ridderkerk is dinsdagmiddag tijdelijk ontruim...

Inwoners Hollandse Delta niet bewust van risico's wateroverlast: waterschap start met campagne

Niet alleen in Midden-Europa hebben ze last van wateroverlast ook in Nederland zorgen zware regenbui...

112-nieuws: Woningbrand Zuidendijk en persoon te water in Hardinxveld-Giessendam

Op zondagavond rukte de brandweer in Hardinxveld-Giessendam uit voor een persoon te water, maandagmi...

Jaarlijkse E-waste race weer van start: welke school zamelt het meest in?

In de strijd tegen uitstoot en afval gaan zeven basisscholen in onze streek de strijd met elkaar aan...

Tienduizenden bezoekers ontdekken historische locaties in de streek tijdens Open Monumentendagen

De jaarlijkse Open Monumentendagen zitten er weer op. In onze streek waren meer dan 163 cultuurhisto...