Dordrecht, Netherlands

Chemours loost opnieuw chemische stof, krijgt sanctie van provincie

Chemours heeft een sanctie opgelegd gekregen voor het lozen van de stof tetrafluorpropaanzuur (TFPrA). Het bedrijf heeft namelijk geen vergunning om dit te lozen. Doet het bedrijf dit toch, dan moeten het een dwangsom van maximaal 3,75 miljoen euro betalen. Dat maakt DCMR Milieudienst Rijnmond namens het provinciebestuur van Zuid-Holland dinsdag bekend.
Joram Niese | Redactie Streek 56 | 4 februari 2025 20:14 | Aangepast op 4 februari 2025 20:14
Bij een intern onderzoek van Chemours kwam aan het licht dat het bedrijf de zeer zorgwekkende stof loost op het rioolwater. TFPrA is net als TFA een PFAS-soort en ontstaat tijdens de productie. Dit heeft het bedrijf zelf aan DCMR Milieudienst Rijnmond gemeld, die het lozen vervolgens bevestigt heeft.

De stof is niet direct gevaarlijk voor de gezondheid en omgeving, vandaar dat er gekozen is voor een dwangsom en niet voor direct ingrijpen. De komende maanden gaat DCMR door met het controleren van het afvalwater in het riool. Een onafhankelijk laboratorium analyseert of er TFPrA in zit, en zo ja, hoeveel.


Op basis daarvan wordt een dwangsom van 250 duizend tot 1,25 miljoen euro per overtreding opgesteld, tot een maximum van bijna 3,8 miljoen. De hoogte van de dwangsom heeft DCMR vastgesteld op basis van eerdere rechterlijke uitspraken: een te lage dwangsom zet niet aan om de overtreding op te lossen, een te hoge dwangsom is niet houdbaar bij de rechter. Chemours heeft namelijk het recht om de eventuele dwangsommen aan te vechten.

Vergunning
DCMR en Chemours controleren onafhankelijk van elkaar de lozingen en uitstoot van de fabrieken. Volgens een revisievergunning uit 2022 moet Chemours zelf onderzoek doen naar de lozingen van PFAS-stoffen die buiten de vergunning vallen. Dit is echter officieel nog niet in werking vanwege een lopende rechtszaak.

Als blijkt dat Chemours dus nieuwe stoffen loost, moet er allereerst een vergunning aangevraagd worden. Chemours deed dit, en verzocht 1500 kilogram TFPrA via het rioolwater af te voeren. “Bovendien blijkt Chemours al eerder op de hoogte te zijn geweest van de aanwezigheid van grote hoeveelheden TFPrA in het afvalwater dan Chemours met DCMR gedeeld heeft. Daarom heeft DCMR namens het provinciebestuur een last onder dwangsom opgelegd”, aldus de provincie. De vergunning is dan ook afgewezen.

Lees ook

Reeënpetitie: Stop de aanrijdingen, stop de jacht

Net voor de aanvang van de politieke middagsessie op het Dordtse stadhuis wordt wethouder Tanja de J...

Gemeenteraad Hendrik-Ido-Ambacht verlengt opvang asielzoekers en Oekraïners

De gemeenteraad van Hendrik-Ido-Ambacht heeft maandag 3 februari 2025 besloten de opvang van Oekraïn...

FC Dordrecht ziet spits Zandbergen naar VVV-Venlo vertrekken

Dean Zandbergen vertrekt bij FC Dordrecht. De 23-jarige spits maakt de overstap naar VVV-Venlo en te...

Kunstveiling tijdens open dag Helianthus voor Wereldkankerdag

Voor het eerst stond de open dag van inloophuis Helianthus in het teken van een kunstveiling, waarbi...

Garagemedewerkers staken voor betere cao

Medewerkers in de motorvoertuigen- en tweewielerbranche hebben dinsdag voor 24 uur het werk neergele...

Waarom sommige ouderen moeten fitnessen voordat ze huishoudelijke hulp krijgen

Een fitnesstraject dat ouderen in de Drechtsteden volgen zodat ze zo lang mogelijk zelf huishoudelij...