Vijf fanatieke balsporters strijden om een niet waar te nemen voetbal. Op de leren laarzen, sponsorloze shirts en het feit dat het in een museum hangt na, zou het tafereel zo op een willekeurig amateurvoetbalveld van nu plaats kunnen vinden. Het honderd jaar oude en lang verloren gewaande aquarel Football van kunstenaar Willy Sluiter hangt sinds dinsdag in het Dordrechts museum.
Jarenlang hing het aquarel van grafisch ontwerper Willy Sluiter in het clubgebouw van de Dordrechtse Football Club, ofwel DFC. Nadat het in de jaren '70 werd uitgeleend aan de KNVB verdween het werk uit het collectieve geheugen van de DFC'ers. Nu, een goede vijftig jaar later, is het werk terug in Dordrecht. Het werd onthuld in het bijzijn van twee (oud)-voorzitters van de club, wethouder Marc Merx en een hoogwaardigheidsbekleder van de KNVB.
Illustrator
Sluiter, die tijdens zijn tienerjaren en opleiding tot kunstenaar in Zwijndrecht woonde, was sinds 1902 in dienst van de roemruchte Dordtse voetbalclub. Hij was daar illustrator van het clubblad en maakte volgens clubarchivaris en oud-voorzitter Arie Heijstek "meer dan honderd tekeningen" voor de club. Het overgrote deel daarvan is terug te vinden in het archief van Heijstek, maar van Football had de DFC-kenner alleen een oude foto en een vervaagde herinnering.
Het werk werd gemaakt in 1924 en was bedoeld als inzending voor een competitie tussen kunstenaars. Het mooiste werk zou dat jaar te zien zijn tijdens de Olympische Spelen in Parijs. Football kwam niet door de selectieprocedure en hing tot het overlijden van Sluiter in 1949 in zijn atelier. Bij een veiling van Sluiters collectie kocht toenmalig DFC-voorzitter Wim Looman het werk voor zestig gulden. Sinds dat moment hing het bij de club, waar ook een jonge Heijstek het nog zag hangen.
"Ik heb het ooit nog wel zien hangen in het clubgebouw en wist dat het nog ergens moest zijn. Na wat speurwerk bleek dat de club het in de zeventiger jaren uitleende aan de KNVB, die op dat moment net een nieuw kantoor had geopend aan de Vriesestraat", vertelt Heijstek. "Omdat er in die jaren crisis was bij de club, het voltallige bestuur stapte op, ging de aandacht daarna niet meer uit naar het aquarel."
Voetbalbond
"Het werk verdween uit het geheugen en verhuisde bij de KNVB van Dordrecht naar Breda en Eindhoven, om uiteindelijk in een donkere gang bij het hoofdkantoor in Zeist te eindigen", laat de clubarchivaris weten. "Pas toen wij voor een onderzoek naar memorabilia voor het 125-jarig bestaan van DFC in 2008 navraag deden bij de KNVB kwam er schot in de zaak voor het terughalen van het werk naar Dordrecht."
Na veel gelobby is het nu, ruim vijftig jaar na de laatste signalering in het gebouw van de KNVB aan de Vriesestraat, terug in Dordrecht. Niet bij DFC, maar in de twintigste eeuwse schilderkunstkamer van het Dordrechts Museum. Hier blijft het de komende drie maanden hangen, om vervolgens voor het nageslacht bewaard te worden in het museumdepot.
Toch zal het wel te zien zijn bij DFC, oud-voorzitter Heijstek heeft drie hoogwaardige kopieën laten maken. "Één voor de bestuurskamer van DFC, één voor mezelf en wat er met de derde gaat gebeuren, dat weet ik nog niet."
Bekijk hieronder een video over het Football-aquarel.