Dordrecht, Netherlands

Dordrecht vanaf 16e eeuw aanjager Hollandse slavernij: 'Verschrikkelijk én mensonterend'

Wouter Kolff in de museumtuin
Het stadsbestuur van Dordrecht was vanaf de 16e eeuw nauw betrokken bij de slavernij en zelfs één van de grootste investeerders in slaventransporten. Een onderzoek in opdracht van de gemeente Dordrecht heeft dat uitgewezen. Burgemeester Wouter Kolff heeft voor die rol namens het huidige stadsbestuur excuses gemaakt.
Coen Theuwis | Redactie Streek 56 | 30 juni 2024 20:59 | Aangepast op 30 juni 2024 20:59
"De stad gold binnen Holland als één van de aanjagers ervan en bestuurders waren belangrijke afgevaardigden op landelijk niveau", vertelde Kolff zondagavond tijdens de Keti Koti-herdenking in de tuin van het Dordrechts Museum. "Ze (het stadsbestuur red.) hebben de bezwaren die er destijds al leefden tegen slavernij in Holland niet van toepassing geacht buiten Europa. Op de Westkust van Afrika en in de Amerika's betekende dit een nieuwe impuls voor de trans-atlantische mensenhandel."

Eerste uitkomsten slavernijonderzoek
In de toespraak ging de burgemeester in op de rol die het water heeft gespeeld in de ontwikkeling van Dordrecht door de eeuwen heen. Ondanks dat de stad haar eigen gouden eeuw al ver voor de 16e en 17e eeuw beleefde vanwege de gunstige ligging langs handelsroutes, is het beeld dat de stad daarna minder floreerde behoorlijk achterhaald. Althans dat valt op te maken uit de eerste indrukken uit het slavernijonderzoek dat het stadsbestuur onlangs heeft laten uitvoeren.


"Er waren nauwe banden tussen stadsbestuurders en de handelscompagnieën", vertelt Kolff over uitkomsten van dat onderzoek. "Stadsbesturen van Dordrecht maakten zich sterk voor de oprichting van de West-Indische Compagnie (WIC). De Stadsbestuurders investeerden enorme bedragen in deze ontwikkeling, om zo de economie van de stad te versterken en daarbij het eigen vermogen te vergoten."

Dordt investeerde veel geld in de handel
De investeringsdrift van de Dordste bestuurders was kennelijk zo groot, dat zelfs Rotterdam in verlegenheid werd gebracht. Na Amsterdam en Middelburg was de Maasstad een van de grootste havensteden van de toenmalige Republiek. "Mede door de koloniale handel groeide Dordrecht uit tot een grote handselsstad in Holland", duidt Kolff de toenmalige situatie.

"Slechts het geld telde en een enorm menselijk onrecht kon plaatsvinden, waarvan de verschrikkelijke en mensonterende pijn tot op de dag van vandaag voelbaar is." Wat volgt is excuses namens het huidige stadsbestuur, dat kort wordt onderbroken door luid applaus door de aanwezigen. Dan gaat Kolff verder.

Excuses
"We erkennen dat het stadsbestuur van toen een enorme aanjagende rol heeft gespeeld in de trans-atlantsiceh slavenhandel. En de exploitaitie van tot slaaf gemaakte mensen. Ik hoop dat de gemaakte excuses bijdragen aan het helen van de wonden die nog steeds pijn doen", besluit Kolff zijn toespraak.

Bekijk het deel waarin hij excuses maakt hieronder:

Lees meer over:

Slavernij|

Meest gelezen

Wantijbrug tijdelijk afgesloten voor verkeer

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 3 sep 2024 14:59

Lees ook

Emoties na excuses Kolff tijdens Keti Koti-herdenking: 'Ik ben zó blij'

Waar landelijk al meerdere excuses zijn gemaakt voor het slavernijverleden, deed burgemeester Wouter...

Uitdossen tijdens Cultuurnacht: 'Simon van Gijn hield van verkleedfeestjes'

Dordtse musea en andere culturele instellingen openen één keer per jaar ook 's nachts de deuren. En ...

Kerk en slavernij: hoe zit dat nou in Dordt? Bezoek de bijeenkomst in de Grote Kerk

Droeg de kerk bij aan de afschaffing van de slavernij of profiteerde deze juist van mensenhandel? Ti...

Schrijfster Marion Bloem presenteert nieuwste boek in bibliotheek: 'Iedereen moet zich ergens mee kunnen identificeren'

Het zijn bewogen maanden voor Marion Bloem. In oktober overleed haar man schrijver Ivan Wolffers. Ze...

Zo houdt het Dordts Museum rekening met het koloniaal verleden

De afgelopen jaren is de discussie over het koloniale verleden van Nederland weer vol opgelaaid. In ...

Gezocht: jongeren voor Keti Koti performance

Vorig jaar was er voor het eerst een officiële Keti Koti-herdenking in Dordrecht. Dit jaar staat ToB...